Megjelent: 9 éve

2014-re több műszaki szakember, de kevesebb bölcsész lenne

Megduplázódna az informatikai, műszaki és természettudományos képzés jelenlegi keretszáma, az állami oktatás- és egészségügy felsőfokú szakemberképzése államilag finanszírozott maradna. Kilencven százalékkal viszont csökkenne többek között a bölcsész-, a gazdasági, a jogi és a társadalomtudományi ingyenes képzési területekre felvehető hallgatók száma - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) dokumentuma alapján a Magyar Nemzet.

Az új felsőoktatási törvény koncepciójának legutolsó változatával ellentétes módosításokat hajtana végre a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, amely nem követné a Széll Kálmán-tervben foglaltakat. A Hoffmann Rózsa-féle verzióhoz képest az augusztus eleji változat az elkövetkezendő három évben negyven százalék helyett csupán tíz százalékkal csökkentené az államilag támogatott képzési helyekre felvehető hallgatók számát. Ez azt jelentené, hogy a harmincezer elsőéves diák helyett ötvenezer hallgató kerülhetne be államilag finanszírozott képzési helyekre.

További módosítások szerint a 2012-2014-es időszakban kiemelten foglalkoznának az informatikai, műszaki és természettudományos képzés jelenlegi keretszámainak megduplázásával, illetve azzal, hogy az állami oktatás- és egészségügy felsőfokú szakemberképzése államilag támogatott maradjon. A napilap információi szerint a Matolcsy-dokumentum a pedagógus- és orvosképzés keretszámát a mostani szinten tartaná, viszont kilencven százalékkal csökkentené az agrár-, bölcsész-, a gazdasági, a társadalomtudományi, a jogi, a sporttudományi, a művészeti és a művészetközvetítési képzési területekre ingyenesen felvehető hallgatók számát.

A dokumentum bevezetőjéből kiderül, hogy az NMG Orbán Viktor miniszterelnök kérésére készített egy jelentést, mely a munkaerőpiac, a kutatás-fejlesztés, a versenyképesség és a gazdasági növekedés igényéhez igazodna a különböző szakokra felvehető hallgatók számát illetően. A jelentés szerint a munkahelyteremtéshez az iparosítás újraindítására van szükség, melyhez műszaki emberek kellenek.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a lovasberényi kormányülésen sem a köznevelési rendszerről szóló törvény koncepciójának módosított és kiegészített változata, sem a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény koncepciója nem került napirendre tegnap a tervezettektől eltérően, várhatóan vasárnap tárgyalnak róla. A lap úgy értesült, hogy bekerült a koncepcióba egyrészt Hoffmann Rózsa korábbi elképzelése, mely szerint az államilag finanszírozott képzésre jelentkezőkkel szerzősét kötne az állam. Másrészt néhány belül csak tudományegyetemek és főiskolák maradnának. Jelenleg négy tudományegyetem van, miközben tizenöt állami egyetem működik, vagyis a többek egy részének a feltételek teljesítéséhez valószínűleg integrálódnia kell majd.

Magyar Nemzet/edupress.hu

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeket a szakmákat ajánlja a nyolcadikosoknak az Oktatási Hivatal

Az országos pályaorientációs kérdőívet 86 701 tanuló töltötte ki. Teljes cikk

Munkaruhát, veszélyességi pótlékot és 100 ezer forintos támogatást javasolnak a tanári szervezetek

A tanári szervezetek egyetértenek a járvány miatti szigorításokkal, de újabb javaslatokat fogalmaztak meg. Teljes cikk

További szigorításokat követel az oktatásban a Pedagógusok Szakszervezete

A szakszervezet javasolja, hogy az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást. Teljes cikk