Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

220 ezer rokkantnyugdíjast érinthet a felülvizsgálat

A tervek szerint az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene, akiknek - a becslések alapján - akár a fele is visszatérhetne a munka világába - közölte a kormányszóvivő kedden, a kabinet ülése után.

images

images

Nagy Anna sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: azokra a rokkantnyugdíjasokra, akik nem vagy csak segítséggel képesek magukat ellátni, nem vonatkozna a felülvizsgálat. Emlékeztetett, jelenleg Magyarországon 724 ezer rokkantnyugdíjas van, ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas szám. Példaként említette, hogy olyan környező országokban sincs annyi rokkantnyugdíjas, mint Magyarországon, ahol még háború is volt az elmúlt években.

Kitért továbbá arra, hogy míg az Európai Unióban 50 százalék a csökkent munkaképességűek foglalkoztatási aránya, addig Magyarországon ez kevesebb, mint a fele. "Azoknak, akik rokkantnyugdíjasként élnek, a nagy részüknek ugyancsak sokkal jobb lenne, (...) ha lenne munkalehetőségük" - mondta a kormányszóvivő.

MSZP: a kormány legújabb javaslatai a munkanélküliséget növelik

"A kormány célkeresztjében most a rokkantnyugdíjasok és a betegek állnak" - fogalmazott Török Zsolt, MSZP szóvivő, reagálva Nagy Anna kormányszóvivő és Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár közös sajtótájékoztatójára.

Az MSZP azt kérdezi, hogy a munkaerőpiac mely szeletére szeretnék visszavezetni a korábban munkaképtelenné nyilvánított mintegy százezer embert. A fidesz kormány ugyanis nemhogy nem teremtett egymillió munkahelyet, hanem "120 ezerrel több munkanélkülit produkált". Török Zsolt szerint ahelyett, hogy az összes rokkantnyugdíjast megvádolja a kormány, csak azt a néhány csalót kellene elfogniuk, akik jogosulatlanul éltek ezzel az ellátással.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter