>
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

3,5 százalék körüli gazdasági növekedés várható az idén

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakértői szerint a magyar gazdaság az idén 3,5 százalék körül bővül, jövőre pedig 2,7 százalékkal.

Az intézet kedden bemutatott prognózisa azzal számol, hogy az idei második negyedévi, 3,9 százalékos növekedés után lassul a gazdaság bővülése, és a fogyasztási kiadások gyorsulásához az állóeszköz-felhalmozás lassulása párosul 2014 második felében.

A gazdaságkutató szakemberei 2014-re 0,1 százalékos, 2015-re pedig 2,2 százalékos éves inflációt várnak. Megjegyzik, hogy a dezinflációs nemzetközi környezet és a hazai rezsicsökkentés hatására a fogyasztói árindex korábban nem tapasztalt mély szintre süllyedt, és 2014 első 8 hónapjában az infláció 0 százalék volt.

A Kopint-Tárki szakértőinek várakozásai szerint a fogyasztás a következő hónapokban is csak mérsékelt ütemben gyorsul, a háztartások még mindig viszonylag óvatos magatartása, tartozásaik visszafizetése és a korlátozott banki hitelkínálat miatt. A reálkeresetek idei növekedési üteme várhatóan 3,5 százalék körül alakul, a háztartások reáljövedelme akár 4 százalékkal, a magánfogyasztás durván 2 százalékkal emelkedhet.

Az ipar bruttó termelése az idei első hét hónapban közel 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a növekedési ütem gyorsulása mellett. Az exportértékesítés maradt a növekedés fő hajtóereje, de az ipar enyhe gyorsulása az első negyedévet követően annak köszönhető, hogy a belső felhasználás csökkenésből növekedésbe fordult. Az idei év további részében már nem számítanak az ipar év/éves dinamikájának jelentős lassulására, ugyanakkor a következetesen romló, bár még pozitív vállalati várakozások a jövő évi ipari növekedés számottevő lefékeződését vetítik előre. Az idén az ipar bruttó termelésének nagyjából 9,5 százalékos bővülésével számolnak a Kopint-Tárki kutatói.

Ez év első hét hónapjában mindkét építményfőcsoportban erősebbé, magabiztosabbá vált a 2012 közepén elkezdődött építőipari növekedés. Az építőipar bruttó kibocsátásának növekedése 2014-ben elérheti a 20 százalékot, 2015-ben 14-15 százalékos növekedést valószínűsítenek a cég kutatói.

Az idei első negyedévi közel 23 százalékot követően a második negyedévben is kiugró, 21 százalékot meghaladó ütemben nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene. A rendkívüli dinamika elsősorban a vállalati beruházásoknak köszönhető, de az állami beruházások növekedési üteme is erőteljes, 15 százalék körüli maradt. Az idei év további részében lassulásra lehet számítani, de az éves átlagos növekedés így is dinamikus, 10-15 százalékos lesz.

A konjunktúrakutató cég szakértői kiemelték: a foglalkoztatottság rendkívüli ütemben nő. A közmunkások számának késő nyári ismételt felfutása miatt a foglalkoztatottak létszáma még hónapokon keresztül 4 százalék körüli ütemben bővülhet; az egész év átlagában mintegy 4,5 százalékos létszám-növekedéssel, valamint 7,8-7,9 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak 2014-ben.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az államháztartás eredményszemléletben az idén és jövőre is 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal zár majd, az államadósság pedig 80 százalékon marad.

Az export idén 7, jövőre 6,5 százalékkal, az import idén 7,3 százalékkal, 2015-ben 6,9 százalékkal bővül majd.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter