Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A brit kormányból is bírálják a bevándorláspolitikát

A brit kabinet egyik magas rangú tagja bírálta hétfői nyilatkozatában saját kormánya EU-bevándorlási retorikáját.

Ken Clarke, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki jelenleg tárca nélküli miniszterként a kormány utazó külkereskedelmi követeként tevékenykedik, a Financial Timesnak kijelentette, hogy az uniós társállamokból érkező munkavállalók "pozitív módon járulnak hozzá" a brit gazdaság teljesítményéhez, és jelenlétük "sokkal izgalmasabb, egészségesebb társadalom" kialakulásához vezetett.

Hozzátette: véleménye szerint nem igaz, hogy az Európai Unió "elfogadhatatlan mértékű bevándorlási hullámért" lenne felelős.

Clarke - aki korábban a pénzügyminiszteri, a belügyminiszteri és az igazságügy-miniszteri tisztségeket is betöltötte - e kijelentetésével nyíltan ellentmondott David Cameron miniszterelnök többször is hangoztatott álláspontjának.

Cameron legutóbb a BBC televíziónak adott évindító nyilatkozatában jelentette ki, hogy "az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű népvándorlással", amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult, ezért át kell alakítani az unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályozását.

Cameron e véleményéhez az utóbbi hetekben csatlakozott az ellenzéki brit Munkáspárt több vezető képviselője is, akik egybehangzóan hibának nevezték, hogy a Labour vezette akkori brit kormány a 2004-es EU-bővítés után nem alkalmazta a keleti EU-tagok munkavállalóival szemben az átmeneti munkaerő-áramlási korlátozásokat.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció különösen a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni átmeneti korlátozások január 1-jei lejárta óta hangoztatja folyamatosan London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására.

Ken Clarke a hétfői Financial Timesnak adott nyilatkozatában ugyanakkor kijelentette, hogy szabad mozgás nélkül lehetetlen piacgazdaságot működtetni.

A tekintélyes tory politikus "tipikusan jobbos nacionalista álmodozásnak" nevezte azt az elképzelést, hogy a retorikával "valahogy útját lehet állni" a külföldiek beáramlásának.

A londoni gazdasági napilap kommentárja szerint a statisztikák sem igazolják azokat az állításokat, hogy román munkavállalók beözönlése várható Nagy-Britanniába. A Financial Times adatai szerint 2007-ben, Románia EU-csatlakozásának évében több mint félmillióan távoztak az országból, 2012-ben azonban már csak 170 ezren, és ugyanabban az évben csaknem ugyanennyien haza is tértek.

A Grafton nemzetközi munkapiaci tanácsadó cég romániai igazgatója, Robert Kicsi a Financial Timesnak kijelentette: "több mint túlzás", hogy Romániából "tömeges kivándorlás" várható Magy-Britanniába. "Ez egyszerűen nem igaz, nem tapasztaltuk, és nem is várjuk román munkavállalók masszív áttelepülését Nagy-Britanniába" - mondta a szakember a brit lapnak.
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter