Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

A brit kormányból is bírálják a bevándorláspolitikát

A brit kabinet egyik magas rangú tagja bírálta hétfői nyilatkozatában saját kormánya EU-bevándorlási retorikáját.

Ken Clarke, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki jelenleg tárca nélküli miniszterként a kormány utazó külkereskedelmi követeként tevékenykedik, a Financial Timesnak kijelentette, hogy az uniós társállamokból érkező munkavállalók "pozitív módon járulnak hozzá" a brit gazdaság teljesítményéhez, és jelenlétük "sokkal izgalmasabb, egészségesebb társadalom" kialakulásához vezetett.

Hozzátette: véleménye szerint nem igaz, hogy az Európai Unió "elfogadhatatlan mértékű bevándorlási hullámért" lenne felelős.

Clarke - aki korábban a pénzügyminiszteri, a belügyminiszteri és az igazságügy-miniszteri tisztségeket is betöltötte - e kijelentetésével nyíltan ellentmondott David Cameron miniszterelnök többször is hangoztatott álláspontjának.

Cameron legutóbb a BBC televíziónak adott évindító nyilatkozatában jelentette ki, hogy "az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű népvándorlással", amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult, ezért át kell alakítani az unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályozását.

Cameron e véleményéhez az utóbbi hetekben csatlakozott az ellenzéki brit Munkáspárt több vezető képviselője is, akik egybehangzóan hibának nevezték, hogy a Labour vezette akkori brit kormány a 2004-es EU-bővítés után nem alkalmazta a keleti EU-tagok munkavállalóival szemben az átmeneti munkaerő-áramlási korlátozásokat.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció különösen a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni átmeneti korlátozások január 1-jei lejárta óta hangoztatja folyamatosan London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására.

Ken Clarke a hétfői Financial Timesnak adott nyilatkozatában ugyanakkor kijelentette, hogy szabad mozgás nélkül lehetetlen piacgazdaságot működtetni.

A tekintélyes tory politikus "tipikusan jobbos nacionalista álmodozásnak" nevezte azt az elképzelést, hogy a retorikával "valahogy útját lehet állni" a külföldiek beáramlásának.

A londoni gazdasági napilap kommentárja szerint a statisztikák sem igazolják azokat az állításokat, hogy román munkavállalók beözönlése várható Nagy-Britanniába. A Financial Times adatai szerint 2007-ben, Románia EU-csatlakozásának évében több mint félmillióan távoztak az országból, 2012-ben azonban már csak 170 ezren, és ugyanabban az évben csaknem ugyanennyien haza is tértek.

A Grafton nemzetközi munkapiaci tanácsadó cég romániai igazgatója, Robert Kicsi a Financial Timesnak kijelentette: "több mint túlzás", hogy Romániából "tömeges kivándorlás" várható Magy-Britanniába. "Ez egyszerűen nem igaz, nem tapasztaltuk, és nem is várjuk román munkavállalók masszív áttelepülését Nagy-Britanniába" - mondta a szakember a brit lapnak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Gazdaságtámogatás: senki sem tudja a megoldást, de mindenki próbálkozik

Széles a palettája azoknak a módszereknek, amelyekkel a különböző országok megpróbálják adófronton támogatni a koronavírus-járvány miatt nehéz... Teljes cikk

Németországban egymillió munkahely szűnhet meg

Több mint egymillió munkahely elvesztésével járhat a koronavírus-válság, és mintegy ötszáz milliárd euró veszteséget okozhat a német... Teljes cikk

Zárnak a McDonald's éttermek is

A McDonald's mind az 1350 éttermét bezárja az Egyesült Királyságban és Írországban. Ezekben az egységekben összesen mintegy 135 ezer embert foglalkoztatnak. Teljes cikk