Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A brit kormányból is bírálják a bevándorláspolitikát

A brit kabinet egyik magas rangú tagja bírálta hétfői nyilatkozatában saját kormánya EU-bevándorlási retorikáját.

Ken Clarke, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, aki jelenleg tárca nélküli miniszterként a kormány utazó külkereskedelmi követeként tevékenykedik, a Financial Timesnak kijelentette, hogy az uniós társállamokból érkező munkavállalók "pozitív módon járulnak hozzá" a brit gazdaság teljesítményéhez, és jelenlétük "sokkal izgalmasabb, egészségesebb társadalom" kialakulásához vezetett.

Hozzátette: véleménye szerint nem igaz, hogy az Európai Unió "elfogadhatatlan mértékű bevándorlási hullámért" lenne felelős.

Clarke - aki korábban a pénzügyminiszteri, a belügyminiszteri és az igazságügy-miniszteri tisztségeket is betöltötte - e kijelentetésével nyíltan ellentmondott David Cameron miniszterelnök többször is hangoztatott álláspontjának.

Cameron legutóbb a BBC televíziónak adott évindító nyilatkozatában jelentette ki, hogy "az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű népvándorlással", amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult, ezért át kell alakítani az unión belüli szabad munkaerőmozgás szabályozását.

Cameron e véleményéhez az utóbbi hetekben csatlakozott az ellenzéki brit Munkáspárt több vezető képviselője is, akik egybehangzóan hibának nevezték, hogy a Labour vezette akkori brit kormány a 2004-es EU-bővítés után nem alkalmazta a keleti EU-tagok munkavállalóival szemben az átmeneti munkaerő-áramlási korlátozásokat.

A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció különösen a román és a bolgár munkavállalókkal szembeni átmeneti korlátozások január 1-jei lejárta óta hangoztatja folyamatosan London igényét az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozására.

Ken Clarke a hétfői Financial Timesnak adott nyilatkozatában ugyanakkor kijelentette, hogy szabad mozgás nélkül lehetetlen piacgazdaságot működtetni.

A tekintélyes tory politikus "tipikusan jobbos nacionalista álmodozásnak" nevezte azt az elképzelést, hogy a retorikával "valahogy útját lehet állni" a külföldiek beáramlásának.

A londoni gazdasági napilap kommentárja szerint a statisztikák sem igazolják azokat az állításokat, hogy román munkavállalók beözönlése várható Nagy-Britanniába. A Financial Times adatai szerint 2007-ben, Románia EU-csatlakozásának évében több mint félmillióan távoztak az országból, 2012-ben azonban már csak 170 ezren, és ugyanabban az évben csaknem ugyanennyien haza is tértek.

A Grafton nemzetközi munkapiaci tanácsadó cég romániai igazgatója, Robert Kicsi a Financial Timesnak kijelentette: "több mint túlzás", hogy Romániából "tömeges kivándorlás" várható Magy-Britanniába. "Ez egyszerűen nem igaz, nem tapasztaltuk, és nem is várjuk román munkavállalók masszív áttelepülését Nagy-Britanniába" - mondta a szakember a brit lapnak.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csehországban a bérek száz százalékára emelik a táppénzt

A cseh kormány a tápénz ideiglenes megemelésével arra szeretné ösztönözni a fertőzött dolgozókat, hogy maradjanak otthon és vonuljanak karanténba. Teljes cikk

Bulizás miatt rúgták ki Jordánia két miniszterét

A két miniszter megszegte az országban bevezetett járványügyi szabályokat. Teljes cikk