Megjelent: 6 éve

A cafeteriáért akár sztrájkolnának is a vegyészek

images

Újabb öt évre bizalmat kapott tagjaitól Székely Tamás, a VDSZ elnöke és Kiss Béla korábbi alelnök is a szakszervezet 35. küldöttértekezletén, november 6-án. Újraválasztásának első órájában Székely a kongresszuson elhangzottak alapján kijelentette, a vegyipari ágazat akár egy önállóan kezdeményezett sztrájktól sem riadna vissza, de mindenképpen megfontolja például a Vasas Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetéshez való csatlakozást, ha a kormány bármilyen módon megemeli a cafeteria adóját.

A küldöttek ugyanis egybehangzóan megállapodtak abban, hogy a munkavállalókat sújtó problémák közül most a cafeteria adóemelése a legveszélyesebb, még úgy is, ha a kormány pillanatnyi tervei szerint ez csak a 200 ezer forint feletti béren kívüli juttatásra vonatkozna. Ez ugyanis akkor is azt jelenti, hogy évente akár 300 ezer forintot is kivesznek az emberek zsebéből, mert a munkaadók a fennmaradó rész megemelt adóját nem fogják kifizetni - állítja Székely. Vagyis, évente félmillió forint helyett mindössze 200 ezer forint jut majd például iskolakezdési támogatásra, utazási hozzájárulásra és egyéb költségek kiegészítésére. Ezt a változatot a VDSZ 35. küldöttértekezlete egyhangúlag elutasította, s a résztvevők megállapodtak abban, hogy együttes erővel fogják megakadályozni a kormány cafeteria tervét. -Ha másképp nem megy, akkor hirdessünk országos sztrájkot, vagy csatlakozzunk a mások által szervezetthez - hangzott el a kongresszuson. Székely kijelentette: a szakszervezet egyelőre tovább folytatja a napokban meghirdetett akcióegység szervezését, amelyhez már eddig is tucatnyi érdekvédelmi tömörülés csatlakozott, s ha a kormány nem áll el az adótervétől, akkor megkezdik egy országos sztrájk előkészítését.

A VDSZ a szociális szférában dolgozókkal is szolidáris, részt vesz a november 12-ére meghirdetett demonstrációjukon. - Ezt a lépést akár már az akcióegység megmozdulásának is tekinthetjük - jelentette ki az újraválasztott elnök.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter