Megjelent: 16 éve

A humán faktor

Mostanság nagyon úgy tünik, hogy a nagyvállalatok egyes vezetöi kezdenek elfeledkezni a humán faktorról. A téma nem tünik fontosnak. Csak valami ilyesmi vezetett valamikor a Nagy Októberi Szocialista Forradalomhoz, és a hitleri Harmadik Birodalom megszületéséhez is. Talán Osama bin Laden jelenség sem teljesen véletlen.

Mellesleg a sikeres hadvezetés egyik alapszabálya, hogy minden egyes katona értse a manöver értelmét, és lelkesedjen is érte (Kutuzov generalisszimusz, ha hallott róla valaki).
Beszéljünk a munkaerö típusokról. Érdekes módon végigkövetik az emberi társadalom fejlödésének stációit.

A rabszolga
Hadd idézzek Ákostól: "Van olyan, aki nyugodt, hallgatag, jól kezelhetö néma rab..."
Igen, még mind a mai napig fennáll ez a mentalitás. Végrehajt mindent, még a megalázó feladatokat is. Kezdeményezö készséget és forradalmi ötleteket ne várj töle.
Nem tudom, ki hogy van vele, ilyen munkaeröre nincs szükségem.

A hübéres
Na igen, lényeges fejlödés. Ennek a munkaerö típusnak van önbecsülése. Olcsó, mert egy oklevéllel le lehet kenyerezni, fizetésemelés vagy bonusz helyett. Viszont számíts arra, hogy lelki életet akar veled élni, rabolva a te idödet, ami lényegesen drágább, mint az övé.

Volt olyan beosztottam, akit senki más nem tudott igazán kezelni rajtam kívül. Megkérdeztem töle, milyen színü a papírlap, erre elmagyarázta volna nekem a papírgyári technológia teljes folyamatát. Ha le nem állítom. Elment egy másik területre, ahonnan pár hónap múlva önakaratán kívül távozni kényszerült - ott nem volt olyan megértö a fönök - jelenleg állítólag pénztáros egy OTP fiókban, szép karrier egy banki termékfejlesztönek.

Kezdeményezést töle se várj, de talán kreatívan áll hozzá a kiosztott feladatok végrehajtásához, munkabírása rettenetes, hatékonysága kevésbé. És sürün kell dicsérni, az nem kerül pénzbe.

A HAY és hasonló személyzeti tanácsadók erre a típusra építenek, amikor újra kitalálják a szocialista rendszerböl jól ismert bérskála kategóriákat - grade, stb. Halálra ítélt módszer, de úgy látszik, a kommunizmusnak nem csak egyszer kell megbuknia, hogy végleg eltemettessék. Egyelöre van rá fizetöképes kereslet, talán már nem sokáig.

A zsoldos
Melyik a világ leghatékonyabb hadserege? Igen, az USA-é. Milyen hadsereg is az?
Vietnamban még sorköteles társulat volt, az eredmény ismert. Ma nem. Zsoldos hadsereg. Valamikor nagy polémiák folytak arról, hogy ez mekkora luxus. Nem luxus, egyáltalán nem. Ugyanis ha profikkal dolgozol, azok nem teszik tönkre a berendezést. A fegyelem itt magától értetödö, mert az önbecsülés része. De igazán csak akkor érzed át a különbséget, ha háborúba viszed öket.
Banki viszonylatba ez azt jelenti, hogy minden egyes munkatársad üzletet akar szerezni. Nem kell öket rugdosni, mint a rabszolgákat, vagy a hübéreseket, mert a gyözni akarás belsö késztetés.

A lehetö legdrágább munkaerö, és körülbelül olyan öntörvényü, mint anno Rommel tábornok. A grade nem érdekli: vagy meg tudod fizetni, vagy kiállítottad magadról a szegénységi bizonyítványt. Megsérteni öngyilkosság, mert azon nyomban átpártol az ellenséghez, és másnap öszinte élvezettel vágja le a fejedet - semmi személyes, az neki sikerélmény. Nyerni csak vele tudsz. Ha képletesebben akarod látni, nézd meg a Tróját - a filmtörténet egyik legjobb alkotása. Figyeld Achilleust...


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hitler-mémes videó miatt rúgták ki a dolgozót, de vissza kellett venniük

A BP alkalmazottja Hitler-mémes videóval parodizálta ki a cégnél zajló bértárgyalásokat. A bíróság végül neki adott igazat. Teljes cikk

Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek