Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI Megjelent: 4 éve

A közszolgák várhatnak a béremelésre

A kormány a közszolgálati életpályamodellek keretében képzeli el a kereseti viszonyok rendezését - válaszolt a tárca a tárgyalóasztaltól felálló Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF). Az érdekvédők sérelmezték a közszolgák béreinek stagnálását.

images

Több életpályamodell már elindult, és újabbak bevezetését tervezi további ágazatokban és jogviszonyoknál, és erről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács e heti ülésén tájékoztatta a tárgyaló feleket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) közleményére reagált, amelyben az OKÉT-ülés után azt írta a szakszervezet, hogy a kormány nemet mondott a közszolgálati keresetek jövő évi emelésére, a munkavállalói oldalt alkotó szakszervezetek ezért felálltak a tárgyalóasztaltól.

A minisztérium válaszában kifejti: a fizetések a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően megőrzik az értéküket és egyre több ágazatban lehet béremelési programot végrehajtani. A kormányváltás óta elindult a rendszerváltástól számított eddigi legnagyobb pedagógus-béremelési program, és már negyedik éve, több lépcsőben zajlik az egészségügyi dolgozók bérrendezése. Ennek egyaránt részesei az ápolók, az orvosok, a szakorvosok, a háziorvosok, a védőnők, a fogorvosok, és a rezidensek.

A kormány jövőre a háziorvosi rendszer fejlesztését tekinti kiemelt célnak, ezért 10 milliárd forinttal többet biztosít a háziorvosi rendszer fejlesztésére. További, közel 7 milliárd forint többletforrás jut a gyógyító-megelőző ellátás keretében a mentés helyzetének javítására, új ellátási kapacitások befogadására, az ellátás minőségének fejlesztésére.

A kabinet "tehát bebizonyította, hogy Magyarország gazdasági erejéből, külső hitelek felvétele nélkül képes előteremteni a gazdasági és pénzügyi feltételeit a béremeléseknek. Így ahogy az ország ereje engedi, a béremelési programok ezt követően is folytatódnak" - emelik ki.

Elkezdődik az államreform: az Államreform II. nevű program nem csak az állam működését teszi hatékonyabbá, életpályamodellt is nyújt a közszolgálatban dolgozók számára. 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell, amelynek keretében már július 1-jétől meglesz első jelentős béremelés; ebben a honvédség, a rendőrség és a NAV vám- és pénzügyőr részlege érintett. Ezt már az idei költségvetés is tartalmazza.

2016. július 1-jével pedig megindul a közszolgálati életpályamodell, ami a közalkalmazottakon túl a köztisztviselőkre és kormánytisztviselőkre egyaránt vonatkozik - olvasható a minisztérium válaszában.
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár