Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

A lengyel gazdaságot is sújtja a munkaerőhiány

A varsói kormányzat Fülöp-szigeteki katolikusokkal orvosolná a lengyel gazdaság munkaerő gondjait, más bevándorlóktól továbbra is mereven elzárkózik.

images

A Népszava tudósítása szerint a migrációellenesség, a mindenféle bevándorlástól való merev elzárkózás megnehezíti térségünk egyik legakutabb problémájának, a munkaerőhiány pótlásának és az elöregedésnek a megoldását, vagy legalábbis enyhítését.

A cikk szerint a külföldi román vendégmunkások bukaresti hétvégi demonstrációja kapcsán kerekedett belpolitikai vita is élesen felszínre hozta a kelet-közép-európai régió pillanatnyi legégetőbb problémáját - az elvándorlást és a nyomában keletkező egyre súlyosabb munkaerőhiányt. Ma már 3,6 millió román él más országban, de a valóság az 5 milliót is elérheti, így keleti szomszédunk éllovas a vendégmunkás létben. A kormányok mégsem tesznek semmit a hazacsábításuk érdekében.
Lengyelország szenved a második legtöbbet a munkaerőhiánytól.

Becslések szerint ma mintegy 2,5 millió lengyel dolgozik Nyugat- és Észak-Európában, miközben Lengyelországban minden korábbinál súlyosabb munkaerőhiány állt elő. Az erősen migrációellenes varsói kormány ezt Fülöp-szigeteki munkavállalók behozatalával próbálja enyhíteni, a jelenségről beszámoló spanyol EFE hírügynökség szerint azért, mert ők keresztények. Lengyelország tavaly összességében 235 ezer munkavállalási engedélyt adott ki külföldi munkavállalók számára, amiből 192547-t ukrán, 10518-t fehérorosz és 7100-t nepáli. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra minden ötödik lengyel munkahely betöltetlen marad.
A lengyel munkáltatók 91 százaléka szembesült már munkaerőhiánnyal, a gazdasági szereplők egyre erőteljesebben sürgetik a varsói kormányt, hogy könnyítse meg a vendégmunkások behozatalát, ellenkező esetben működésképtelenné válik a gazdaság. A Bloomberg egy májusi elemzése szerint tavaly év végén 51,1 százalékkal több üres munkahely volt, mint egy évvel korábban, de a lengyel munkavállalók 14 százaléka továbbra is külföldi munkavállalást tervez. Itt sem tesz semmit a kormány a munkaerő hazacsábítására. A munkaerőhiányt némileg pótolják az ukrán vendégmunkások, akik nagyjából egymillióan vannak és további 300 ezer érkezhet a közeljövőben. Ugyanakkor az ország nem uniós tagállam így meglehetősen nehéz az alkalmazásuk az EU-tag Lengyelországban.

A lengyel kormány 2019-re ígéri az új munkaerőpiaci törvény hatálybalépését, s vele együtt a külföldiek munkavállalásának megkönnyítését. Első lépésként, őszig, aláírnak egy megállapodást a Fülöp-szigetekkel az egészségügy, az idősgondozás és az építőipar legégetőbb gondjainak enyhítésére.

nepszava.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A vártnál kevésbé nőtt a munkavégzés költsége az euróövezetben

A vártnál kisebb mértéken nőtt a munkavégzés költsége az idei első negyedévben az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Az EU új irányelvet fogadott el munkafeltételek átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a munkafeltételeket átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá tevő irányelvet fogadott el, amely új minimumjogokat állapít meg,... Teljes cikk

Az EU új szabályokat fogadott el a vállalkozások fizetésképtelenségének elkerülése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa a vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzése érdekében új szabályokat fogadott el, amelyek második esélyt... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár