Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A munkaerőpiac reformja ellen tízezrek tüntetnek Franciaországban

Több szakszervezet felhívására tízezrek vonultak utcára kedden mintegy 170 francia városban, tiltakozásul a munkaerőpiac tervezett reformja ellen.

images

images

A reformpártinak számító három nagy szakszervezet, a CFDT, a CFTC és a CFE-CGC, valamint a munkáltatói szakszervezetek január 11-én állapodtak meg Francois Hollande államfővel a munkaerőpiac rugalmasabbá és ugyanakkor a munkahelyek biztonságosabbá tételének intézkedéseiről. A megállapodás alapján előkészített törvénytervezetet várhatóan szerdán hagyja jóvá a kormány, és áprilisban vitatja meg a parlament.

A megállapodást azonban a két nagy baloldali szakszervezet, a CGT és az FSO nem írta alá. A hagyományosan egymás riválisának számító két nagy szerveződés fennállásuk óta először hívták az utcára közösen tagjaikat. A felhíváshoz két kisebb szakszervezet, a Solidaires és az FSU is csatlakozott.

Franciaországban az elmúlt 21 hónapban folyamatosan növekedő munkanélküliség február elején elérte a 10,5 százalékot. A kormány azt reméli, hogy a munkaerőpiac tárgyalásos úton történő átalakításával megállíthatja a folyamatot. A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT szerint viszont a megállapodással csökkennek a munkavállalók jogai és elbocsátási hullám kezdődhet Franciaországban. A munkáltatók képviselői szerint viszont a reformmal rugalmasabbá és biztonságosabbá válhat a munkaerőpiac.

A törvénytervezet a munka törvénykönyvének azt a részét módosítaná, amely a magánszektorban foglalkoztatott 18 millió munkavállaló elbocsátásának feltételeit rögzíti. A "rugbiztonság" fogalma azt jelenti, hogy a munkáltatók számára a jelenleginél rugalmasabbá válna az elbocsátások és a belső áthelyezések folyamata, joguk lenne növelni a munkaidőt, illetve csökkenteni a munkabéreket. Az "átmeneti" könnyítéseket azonban a munkahelyi szakszervezetekkel történő megegyezésnek kell megelőznie. Cserébe a kiegészítő betegbiztosítás, a részfoglalkoztatás lehetősége, valamint a munkanélküli segély és az átképzési támogatás emelkedne.

A francia szakszervezetek elsősorban a nyomásgyakorlás eszközeként használják a tüntetéseket. Ezért amennyiben jelentős a mozgósítás, elképzelhető, hogy a kormány módosít a törvénytervezeten. Erre azonban azért nincs sok esély, mert csak a két nagy szakszervezet tiltakozik. A jobboldali ellenzék "semlegesnek" nevezte magát a kérdésben, azaz hallgatólagosan támogatja a szocialista kormány reformját, így képviselőik nem vesznek részt a tüntetésen. A parlamenti politikai pártok közül egyedült a kommunista Baloldali Front támogatja a tüntetők követeléseit.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter