Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

A munkanélküliek száma csökkent, de a szegényeké nem

Amíg a legtöbb tagországban gondot jelent az állástalanok számának csökkentése, addig Magyarországon már 2010 óta jelentős javulás figyelhető meg a munkanélküliség területén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az uniós szakminisztereket tömörítő tanács luxembourgi ülése után.

Czibere Károly a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) ülését követően arról tájékoztatott, hogy Magyarországon már 2010-ben 230 ezer, 2015-ben pedig mintegy 140 ezren volt a munkaerőpiactól kényszerűen és tartósan távol maradók száma.

A politikus kiemelte, hogy a munkanélküliség visszaszorítása érdekében, az Európai Unió tagállamainak versenyképes gazdaságuk megteremtéséhez és lendületben tartásához elengedhetetlen a megfelelő számú és megfelelően képzett, alkalmazható tudással bíró szakemberek jelenléte.

Fontosnak nevezte a munkaerőpiac és a képzési struktúra összehangolását, amelyben a nagyvállalatok és a munkaerőpiac jelenlegi és leendő igényeinek figyelembevételével alakítják ki a szakképzést.

Czibere Károly arról is beszámolt, hogy az európai uniós számvevőszék, a roma integrációra szánt források felhasználásáról szóló jelentése rámutatott, hogy a jelentős és pozitív elmozdulások mellett erősíteni kell a helyi közösségekkel való együttműködést és jobban be kell vonni a roma civil szervezeteket és szakértőket a programok megvalósításába annak érdekében, hogy még eredményesebb legyen a források felhasználása.

Hozzátette, Magyarország 2011-ben készítette el a roma stratégiáját, amelynek idei, öt éves értékelése alapján újította meg a felzárkózási programjait.

Az államtitkár elmondta, hogy az unió szociális helyzetét értékelő bizottság csütörtökön tárgyalt jelentésében kiemelte, hogy a legtöbb tagállam komoly lemaradásban van a szegénység megszüntetése érdekében kitűzött, 2020-ig elérendő célok megvalósításában.

Ennek okait abba látták, hogy a tagállamok jelentős része csak mostanra tudta kiheverni a gazdasági válság okozta, a foglalkoztatás és szociálpolitika területére is kiható visszaesést.

A 2020-as célokhoz való közeledés 2013-óta folyamatosan gyorsul Magyarországon, ez pedig esélyt teremt arra, hogy vállalásait teljesíteni tudja - húzta alá Czibere Károly.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter