Megjelent: 6 éve

A Munkástanácsoknak tetszik az 5,5 százalékos minimálbér-emelés

A Munkástanácsok Országos Szövetsége megelégedéssel fogadja a kormánynak a jövő évi minimálbér-emeléssel kapcsolatos várakozását - reagált a munkavállalói érdekvédelmi szervezet arra, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön 5,5 százalékos minimálbér növekedést helyezett kilátásba 2016-ra.

images

A HR Portálhoz eljuttatott közlemény szerint a Munkástanácsok a javaslatot "a közszférára vonatkozó jövő évi kormányzati bérintézkedések melletti elkötelezettségként" értékeli.

"Mivel annak hátterében a gazdaság egészére vonatkozó kedvező növekedési előrejelzések húzódnak meg, az 5,5 százalékos mértéket a versenyszférában is irányadónak tekintjük a munkaadókkal folytatott bértárgyalásokon" - írják.

A Munkástanácsok szerint a minimálbér ilyen mértékű emelésével kezdetét veszi az a bérfelzárkóztatási folyamat, amely nemcsak a minimálbért, hanem a magyar munkavállalók átlagos béreit is közelíti az európai átlaghoz.

Lázár János kijelentésével kapcsolatban a Miniszterelnökség sajtóirodája csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a Kormányinfo sajtótájékoztatón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetései során születik majd döntés, várhatóan az év utolsó hónapjaiban.

Hozzátették: a Miniszterelnökség ugyanakkor nem zárja ki, hogy 2016-ban akár 5,5 százalékos is lehet a minimálbér összegének növekedése, hiszen a magyar gazdaság mutatói kiválóak és a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése is alátámaszthatja ezt a várakozást.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség csütörtökön úgy reagált, hogy készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy véli, hogy Lázár János javaslata legfeljebb kiindulási alap lehet a tárgyalásokon, ennél a szakszervezet magasabb, 9 százalékos emelést szeretne elérni.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára ugyanakkor elhamarkodottnak tartotta a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést. Nem tartotta szerencsésnek, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, "bemondják a végeredményt" - fogalmazott.

HR Portal/MTI
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy év alatt 4 százalékkal emelkedett a fizikai dolgozók átlagos órabére

Többek között az építőiparban és a vendéglátásban az átlagosnál nagyobb mértékben ugrottak meg a bérek. Teljes cikk

A kkv-k többsége már nem számít súlyos járványhelyzetre

A K&H kutatásában megkérdezettek 41 százaléka szerint a járvány hatására a foglalkoztatás is átalakult. Teljes cikk

Maximum 12 perce van egy betegre a háziorvosoknak

Minden tizedik praxis betöltetlen az országban, megyei szinten Borsod-Abaúj-Zemplénben a legnagyobb a hiány háziorvosokból. Teljes cikk