Megjelent: 6 éve

A németnél is gyorsabban bővülhet a magyar gazdaság

A németnél is gyorsabban bővülhet a magyar gazdaság jövőre, 2,1 százalék lehet a GDP-növekedés hazánkban. A hazai gazdaság teljesítménye jóval meghaladja majd az eurózóna 0,9 százalékos átlagát is - derül ki az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.

"Az EY előrejelzéséből kiderül, hogy a magyar gazdaság egyértelműen növekedési pályára állt, a bővülés mértéke ráadásul felülmúlja a korábbi előrejelzéseinket is. A jövő évi fellendülés alapját a pozitív külkereskedelmi mérleg, a befektetések, valamint a belső kereslet visszafogott emelkedése adhatja. A magyar gazdaság számára szintén pozitív fejlemény, hogy az eurózóna is lassú növekedésnek indul 2014-ben" - mondta Havas István, az EY vezérigazgatója.

Az EY előrejelzése szerint 2,1 százalékos lehet a magyar GDP-növekedés 2014-ben, amely nemcsak az eurózóna 0,9 százalékos átlagát, de a német 1,7 százalékos bővülést is meghaladhatja.

2014 lehet a válságot követő első növekedési év az eurózónában

Habár a 2014-es lehet a válság kirobbanása óta az első olyan év, amikor növekedésnek indul az eurózóna, a bővülés még mindig visszafogott lesz. A 2014-es 0,9 százalékot követően a 2015-2017 közötti időszakban éves szinten átlagosan 1,6 százalékos lehet a GDP-emelkedés.

A gazdasági növekedés alapját a bővülő export adja majd, amely kiegészül a belső kereslet élénkülésével 2014-től. Emellett azonban továbbra is számolni kell a megszorító intézkedések negatív hatásaival, amely azonban egyre inkább enyhül a következő években a valutaunióban - mutat rá az EY előrejelzése.

Iparági szinten a bővülés mértéke némiképp egyenlőtlen lesz a kilábalás első éveiben az eurózónában. A legnagyobb mértékben a gépgyártás élénkül majd, amelynek növekedése 1,6 százalékos lehet 2014-ben az idei egy százalékos recessziót követően. A másik ilyen szektor pedig az építőipar lehet 1,1 százalékos bővüléssel a 2013-as 3,1 százalékos visszaeséssel szemben.

Az EY elemzése szerint jövőre 2,6 százalékra mérséklődhet a költségvetési hiány és 1,1 százalékra csökkenhet az infláció az eurózónában.

Jövőre tetőzhet a munkanélküliség a valutaunióban

A korábbi előrejelzésekhez képest némileg később, 2014-ben tetőzhet a munkanélküliség az eurózónában. Az állástalanok aránya ekkor már elérheti a 12,3 százalékot. Az ezt követő években is magas marad azonban a munkanélküliek aránya: 2017-re is csak 11,5 százalékra mérséklődhetnek a mutatók.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk