Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A tanárok minden fillérnek örülnek

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a pedagógusok ma olyan anyagi körülmények között élnek, hogy minden fillér béremelésnek örülnek - mondta Galló Istvánné elnök az elmúlt napok sajtóhíreire reagálva kedden az MTI-nek.

images

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott, a méltatlanul alacsony pedagógusbérek rendezésének forrásait ugyan még nem látja, de azt szeretné, ha a következő költségvetésben már legalább "gesztusértékű javítás", azt követően pedig "látványosabb" emelés valósulna meg.

E kívánság teljesülése természetesen attól függ, hogy az ország jövedelemtermelő képessége javul-e. A pedagógusokat úgy kell megfizetni, hogy "tisztes értelmiségi átlagszínvonalon tudjanak megélni fizetésükből" - tette hozzá.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Hírlappal hétfőn azt közölte, hogy legkorábban a 2011/12-es tanévben lesz mód a pedagógusok fizetésének emelésére. Azt is mondta, hogy a pedagógusok érdekképviselete több ízben jelezte, nem tesznek jót a minimális fizetésemeléssel. Bízunk abban, hogy egy év múlva akár nagyobb béremeléssel is honorálhatjuk munkájukat - jelentette ki.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI-nek nyilatkozva kedden határozottan cáfolta, hogy a pedagógusok érdekképviselete elutasítaná a kismértékű fizetésemelést. Ilyet a leggyakorlatlanabb szakszervezeti vezető sem mond - jegyezte meg. Úgy gondolja, ma a pedagógusok olyan anyagi körülmények között élnek, hogy minden fillér számít és minden fillérnek örülnek. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a gesztusértékű béremelésen bruttó egyszázalékos növekményt értenek, akkor az 160 ezer forintos átlagkeresettel számolva bruttó ezerhatszáz forint, ami alig nettó ezer forint. Ez ma egy kilogramm hús ára - mondta a szakszervezeti vezető.

Kiemelte: az oktatási államtitkár beiktatása óta folyamatosan nyilatkozik arról, hogy mennyire fontosnak tartja a pedagógusok bérének jelentős emelését, ezzel is elismerve az oktató-nevelő munka fontosságát. A PSZ ezzel teljes mértékben egyetért - mondta a szakszervezeti vezető. Hangsúlyozta azt is, hogy nem szabad olyan ígéreteket tenni, amelyek aztán nem teljesülnek, mert ez csalódást okoz.

A PSZ-nek semmilyen egyeztetésre nem volt lehetősége ebben az ügyben - tette hozzá. Információik szerint a gazdasági minisztériummal sem történtek egyeztetések a pedagógusok béremeléséről. A szakszervezeti vezető szerint most, a 2011-es költségvetési tárgyalások elindulásával szembesült azzal az oktatási államtitkárság, hogy a gesztusértékű béremelésnek sem lenne meg a fedezete.

Úgy fogalmazott, a béremelésekkel kapcsolatban nem kívánnak a valóságtól elrugaszkodni, és olyan követelésekkel előállni, amelyek teljesítése lehetetlen. Galló Istvánné konkrét számokat nem kívánt mondani, erről a hétvégi tanévnyitó tanácskozásukon alakítják ki álláspontjukat.

A PSZ elnök fájlalta, hogy bár meghívták, de Hoffmann Rózsa nem tud elmenni tanácskozásukra, és azon várhatóan nem lesz jelen a közoktatási helyettes államtitkár sem. Erre az elmúlt 15 évben nem volt példa - jegyezte meg.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk