Alkotmányos visszásságokat talált a rendőrségnél az ombudsman"/>
Megjelent: 15 éve

Alkotmányos visszásságokat talált a rendőrségnél az ombudsman

A rendőrség hivatásos állományát és közalkalmazottait érintő alkotmányos visszásságokat tárt fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese. Takács Albert több jogszabály módosítását is kezdeményezte a vizsgálat eredményei alapján. AZ ORFK-n intézkedési terv készül a vizsgálat hatására.
A rendőrök nem megfelelő higiéniai, egészségügyi és biztonsági körülmények között végzik munkájukat, valamint egyes törvények sem megfelelőek, állapította meg az egyéni panaszok alapján indított átfogó vizsgálat alapján Takács Albert helyettes ombudsman a vizsgálatról kiadott közlemény szerint.
A Készenléti Rendőrség rendőrei számára nincs megfelelő számú fekhely a laktanyában, így a feladatok előtt és után képtelenek megfelelő körülmények között pihenni. Megemlíti azt is, hogy a pihenőnapok idejének bizonytalansága kiszámíthatatlanná teszi az állomány magán-, illetve családi életét. A "szolgálati érdek" fogalma pedig kellő szabályozás híján annak veszélyét hordozza magában, hogy a parancsnokok bármikor erre hivatkozva önkényes döntést hozhatnak - olvasható a helyettes ombudsman közleményében.
Hiányos a túlszolgálat díjazásának szabályozása
A vizsgálat során Takács Albert megállapította, hogy a rendőrök évek óta nem kapnak gépkocsivezetői pótlékot annak ellenére, hogy rendszeresen vezetnek szolgálati autót. Kifogásolta az ombudsman a biztonsági felszerelések nem megfelelő minőségét, a rendszeres és megfelelő kiképzés hiányát. Ez veszélyezteti a rendőrök, de az állampolgárok alkotmányos alapjogait is. Kitért a túlszolgálat-díjazás szabályozásának hiányára és annak következményeire is.
Összességében a rendőrök emberi méltósághoz, pihenéshez és szabadidőhöz, illetve megfelelő jövedelemhez jutásához való jogát, a jogállamiság és jogbiztonság követelményének hiányát, a diszkrimináció tilalmának megsértését is megállapította vizsgálódásai során az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese.
Takács Albert több fővárosi kerületi és vidéki rendőrkapitányságon is tájékozódott, és a Készenléti Rendőrségen megismert problémákkal és hiányosságokkal találkozott. A helyettes ombudsman több jogszabály-módosítási és kiegészítési javaslatot tett a belügyminiszternek, és ajánlásokat fogalmazott meg az országos rendőrfőkapitánynak is.
Intézkedési terv készül az ombudsmani jelentés alapján
Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője elmondta: tanulmányozzák az ombudsman jelentését, és ennek alapján készül egy intézkedési terv, amelyben határidőket és felelősöket fognak megjelölni az ombudsman által feltárt hiányosságok megszüntetésére vagy kiküszöbölésére.
A szóvivő ugyanakkor megjegyezte: számos olyan megállapítása van a jelentésnek, amely nem a rendőrség, hanem a költségvetés, a jogalkotás hatáskörébe tartozik. "Sok olyan problémát vetett fel Takács Albert, amely létező, de nem a rendőrség vezetője az illetékes ebben a kérdésben" - jelentette ki Garamvölgyi László.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek