Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 14 éve

Állástalanság és párkapcsolat

A munkahely elvesztése anyagilag és lelkileg is megviseli a munkavállalót. A párkapcsolatban élőkre ráadásul még az a veszély is leselkedik, hogy megsínyli kapcsolatuk az új helyzetet: kritika és elvárás a pártól, elutasítás a munkaadók részéről, felboruló időbeosztás. Kiss István pszichológust a Jobpilot Pályacsúcs Magazin arra kérte, foglalja össze az állásvesztés lelki következményeit és adjon tanácsot a válsághelyzet átvészelésére.

Az állásvesztést az emberek többsége nagyon fájdalmasnak éli meg. Egyfajta sokkot vált ki a munkavállalónál már a munkanélkülivé válás lehetősége is, de még inkább egy elhúzódó folyamata, illetve a munkaviszony hirtelen megszakadása.


Az állásvesztés a gyásszal rokonítható


Az állásvesztés hasonlít más, súlyos veszteségekhez, a gyásszal rokonítható. Az állástalan a tagadás, a harag, a depresszió és a beletörődés fázisait éli át. Aktív álláskeresési fázisában erről a mélypontról indul lassan felfelé hangulati görbéje. Átélte, feldolgozta veszteségét, és belátva a helyzet visszafordíthatatlanságát - korábbi állása nagy valószínűséggel örökre elveszett - új lehetőségek után kezd kutatni.

A tapasztalatok alapján azonban már hat hónapos sikertelen pályázás egyre mélyülő apátia felé sodorhatja az álláskeresőt és ebből a gödörből nagyon nehéz kijönni.
Ez a gyász, a veszteség feldolgozásának munkája megviseli az állását vesztett embert, de rányomja bélyegét a kapcsolataira is.


Az egyedülállók kerülik az embereket

Akik nem élnek tartós kapcsolatban, az állásvesztés sokkjának hatására előfordul, hogy kerülni kezdik az embereket. Nem járnak már korábbi társaságukkal szabadidős programokra, elmaradnak a baráti beszélgetésekről, sörözésekről, sportprogramokról. Magyarországon még szégyennek élik meg sokan, ha esetleg önhibájukon kívül is munkanélkülivé váltak. Természetesen, ez a visszahúzódás csak ideig-óráig szolgálhatja az erőgyűjtést a munkakeresésre. Ha túl sokáig tart, azt a munkakeresési esélyeket jelentősen rontja. Mindannyian tudjuk, hogy a hazai álláspiacon a legjobb ajánlatokat informális kapcsolatok útján szerezhetjük meg. Ehhez pedig kapcsolatokat kell fenntartanunk másokkal, az esetek többségében sikeresen számíthatunk barátainkra.

A tartós kapcsolatban, családban élők esetében a munkahely elvesztés legalább kettős tehernek számít. A család fenntartásához szükséges jövedelem hirtelen csökkenésével, az életszínvonal esésével jár, és különösen a családfenntartó részéről ez a kiesés súlyos önértékelési problémák kialakulásának forrásává válhat.

Azok az férfiak, akiket tradicionális szemléletben neveltek, úgy érzik ezzel felborult a család rendje. A kenyérkereső (hagyományosan az apa) kiesése az értéktelenség érzésével jár. Magyarországon még nem általánosan elfogadott az a modell, hogy ilyen esetben a partner (feleség) keresetére alapozva átvészelhető a nehéz időszak, miközben az éppen állásnélküli férfi nagyobb részt vállal a háztartás, gyermekgondozás feladataiból.


Ekkor veszi észre a családját

Saját praxisomban érdekes tapasztalat volt egy üzletember története, akit hirtelen munkanélkülivé válása szembesített azzal, hogy családja is van. Korábban akár 14-16 órát is munkahelyén töltött. Amikor ez a program kiesett az életéből, teljesen elbizonytalanodott. Szégyennek érezte, hogy amíg mások dolgoznak, addig ő kénytelen otthon lenni. Vagy arra is lenne ideje, hogy a városban különféle dolgokat elintézzen a családjának. Kicsit sarkítva az élményét: teljesen elfeledkezett arról, hogy van élet a munkahelyen kívül.

Arányaiban kisebb zavart okoz a családban, ha a feleség válik valamilyen oknál fogva munkanélkülivé, hiszen számára a családanya szerepe nem szégyellnivaló feladat. Míg a munkaidőben gyermekét tologató apukát esetleg gyanús szemekkel méregetnék, a háziasszonyi szerepbe kényszerülő nők - legalábbis a gyerekek nagykorúvá válásáig - haladékot kaphatnak a munkakeresés alól. Egy elhivatott, de munkavállalásában akadályozott nő számára azonban ugyanolyan nagy csapás az állásvesztés élménye, mint bármelyik férfi társáé.


A partner támogatására szorul

Könnyen belátható, hogy az állását vesztett személy, belesüppedve a veszteséget követő gyászba, saját csökkentértékűségének érzésével nem éppen az ideális partner megtestesítője. Helyzetét tekintve támogatásra szorul, ezt a támogatást azonban nehéz számára megadni, hiszen könnyen tovább mélyíti az értéktelenség érzését. Egyszerűen az a tény, hogy segítségre szorul, már feldolgozandó problémát jelenthet.

Az esetek többségében jelentős megszorításokat jelent a család költségvetésében a keresetkiesés. Nem finanszírozható a korábbi életszínvonal, meg kell válni esetleg a személyiségbe szinte beépült presztízs-tárgyaktól, mint a gépkocsi, nyaraló, és egyéb értéktárgyak.


Válóok lehet a kritika és a sikertelen keresés elegye

A lemondások - ha ezt kényszerűségként élik meg a partnerek, és nem sikerül tisztázni a hozzájuk kapcsolódó érzéseket - elmérgesíthetik a felek közötti viszonyt. A munkanélkülit sürgetni kezdik: tegyen már valamit a továbblépés érdekében. A sorozatos elutasítások az álláskeresés során, tetézve a partner kritikájával könnyen válóokká léphetnek elő. A helyzet meghaladhatja a partnerkapcsolat teherbírását.

A kezdő lépés a probléma megoldásában az őszinteség, bizalom és megértés a partnerek között. Ideig-óráig tagadható, hogy a család vagy kapcsolat minőségében bármiféle változást jelentene a partner munkanélkülisége. Különösen akkor, ha elegendő anyagi háttér áll rendelkezésre az álláskeresési időszak áthidalására. Mindenképpen ajánlott azonban, hogy a partnerek tisztázzák egymással a problémát, a hozzá kapcsolódó érzéseikkel együtt.


Segít, ha érzi a bizalmat

A következő lépés lehet egy akcióterv kidolgozása. Az álláskereső számára segítséget jelent, ha érzi, hogy bíznak benne. Felelős embernek tartják, és hagyják, hogy önállóan dolgozzék a probléma megoldásán. Emellett van egy szövetségese, akire számíthat a váratlan problémák megoldásában is.

Időről időre érdemes megbeszélni, hogyan alakul a helyzet - de ez nem lehet naponkénti számonkérés, kritika. lerombolná a támogatottság élményét, további problémákat szülne.


Amiért jó pszichológushoz fordulni

Sokat segíthet a kapcsolaton belüli konfliktusok, problémák feloldásában, ha a párok konzultációs időpontot kérnek egy párkapcsolati kérdésekben szakértő pszichológustól. A hármasban folytatott beszélgetések során ? már egyszerűen azáltal, hogy konzultáns számára meg kell fogalmazniuk a probléma lényegét - sokat tanulhatnak a partnerek. Megtanulhatják érzelmeik kifejezésének olyan formáit, amelyek a későbbiekben is hasznosan alkalmazhatóak problémahelyzeteik megoldásában. Legyen az munkanélküliséggel, vagy bármilyen más problematikus kérdéssel kapcsolatos.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
21 kollégáját mérgezte halálra egy német munkás

A rendőrség nyomozást folytat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint az elmúlt 18 évben több, mint húsz kollégáját mérgezhette meg - írja a 444.hu Teljes cikk

Már nem is adataid kellenek, hanem a videokártyád - a kriptovaluta és a hackerek

A kriptovaluták népszerűségével együtt az áruk is emelkedik és minden zuhanás ellenére az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek bizonyultak az... Teljes cikk

Mit szólna ha hat órát kellene ingáznia?

Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy valaki napi hat órát ingázzon a munkába. Kínában olyan magasak a fővárosban a bérleti díjak, hogy a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár