Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 hónapja

Általános sztrájk bénította meg Nicaraguát

Eredetileg a csökkenő nyugdíjak miatt mentek utcára az emberek még tavasszal, akkor csaknem 500-an meghaltak a zavargásokban, a sztrájksorozat azóta tart.


Általános sztrájk bénította meg még pénteken Nicaraguát - jelentette a helyi sajtó. A munkabeszüntetésre a nicaraguai ellenzék szólított fel. A bevásárlóközpontok, éttermek és bankok zárva tartottak Managuában, miközben a főváros utcáin alig lehetett embereket látni. Számos iskolában felfüggesztették az oktatást a kormány utasítása ellenére.

Hasonló munkabeszüntetésekről érkeztek jelentések más nicaraguai nagyvárosokból is. A június óta harmadik általános sztrájkra a Polgári Szövetség nevű szervezet szólított fel, amelybe kormányellenes aktivisták, vállalkozók és a civil társadalom képviselői is beletartoznak. A Polgári Szövetség egyebek mellett felszólította a nicaraguai vezetést, hogy engedjen szabadon 400 olyan rabot, akiket a szervezet szerint önkényesen vettek őrizetbe a hatóságok. A szervezet azt is követeli, hogy Managua indítsa újra a tüntetőkkel júliusban felfüggesztett tárgyalásokat.
Nicaraguában április közepén kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. A tiltakozások azóta az egész országra átterjedtek. A tüntetők mostanra már Daniel Ortega elnök távozását követelik.

Az erőszakhullámnak 481 halálos áldozata és több mint háromezer sebesültje volt eddig helyi jogvédő szervezetek adatai szerint. A kormány ezzel szemben 198 halálos áldozatot ismer el, és puccskísérlettel vádolja a tüntetőket.

Az Etica y Transparencia nevű közvéleménykutató-cég pénteken közzétett felmérése szerint a válaszadók több mint 60 százaléka elégedetlen azzal, hogy Ortega miként kezeli a válságot. A nicaraguaiak 81 százaléka pedig azt szeretné, ha a 2021-re kitűzött választásokat előbbre hoznák. Ortega eddig következetesen visszautasította a lemondására vagy a választások korábbi időpontra való kitűzésére vonatkozó követeléseket.

MTI
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár