kapubanner for mobile
Megjelent: 9 hónapja

Amit az óvoda- és iskolakezdési támogatásról tudni érdemes

Hamarosan kezdődik az iskola, ezzel együtt az ovisok is visszatérnek a hétköznapi kerékvágásba. A családokra óriási terhet ró ez az időszak, mert rengeteg a kiadás, ráadásul a legbarátságosabb becslések szerint is minimum negyven százalékkal drágul a tanszerek egy része. És akkor ez pusztán egyetlen szegmense a beszerezni valóknak. Magyarul nagyon jól jön a támogatás, különösen ebben a periódusban. De vajon mekkora összegekkel érdemes kalkulálni, és milyen módon járható ki a segítséghez vezető út?

iskola kezdési támogatás-

Az önkormányzatok kivétel nélkül segítő kezet nyújtanak a családok felé!

Az első és legfontosabb tény, hogy minden egyes város önkormányzata tárt karokkal várja a családokat, viszont az eljárásrend más és más lehet helységenként, vagyis az érdeklődés, az utánajárás nem megspórolható. A kiutalt összegek is eltérőek lehetnek, de a gyermekenkénti 20000 forint reálisnak mondható.

Nem mindegy például, hogy ki az, aki jogosult a támogatásra. Általában az a gyermeket nevelő szülő, törvényes képviselő, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem éri el a szociális vetítési alap összegének tízszeresét. A tartózkodási hely természetesen ugyanaz kell, hogy legyen, mint a támogatási kérelem leadásának helye. Szinte mindenhol kötelező az egy főre jutó jövedelem igazolása. Ha a család a rendelkezésre álló információk alapján jogosult a település által biztosított támogatásra, úgy a kérelemhez szükséges nyilatkozat kitöltése és leadása a következő két lépés. A határidőket minden esetben érdemes fokozott figyelemmel követni, mert a későbbiekben többnyire pótlásra nincsen lehetőség. A leadás helyszíne az önkormányzat.

A támogatás felvételének módja nagyon különböző lehet, de az önkormányzatok az esetek nagy részében az alábbi forgatókönyvet követik. Az iskolás korú diákok részére megítélt pénzt a szülők a tanévnyitó napján a hivatalban vehetik fel, míg az ovisok esetében az átvétel dátuma szeptember, azaz a nyári leállások utáni periódus, és többnyire az óvoda vállalja fel az összeg továbbításának feladatát.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a szülők tartózkodási helye és a gyermek oktatási intézményének települése nem egyezik meg? Ez a helyzet általában vidéken gyakran fordul elő, és általánosságban ekkor az az elfogadott ügymenet, hogy a szülők tartózkodási helye számít, és nem az, hogy a gyermek melyik településre jár óvodába, iskolába. A beadandó dokumentumok között szerepelhet az iskola-/óvodalátogatási igazolás, a lakcímkártya fénymásolata, illetve a fentebb is említett jövedelemigazolás.

Mi segítheti még a családokat a tanévkezdésben?

Az iskola- és óvodakezdési támogatás a fentebb leírtak szerint igényelhető helyben, de említésre méltó még, mint jelentős segítség, a családi pótlék előreutalása. Azaz Magyarországon az érintett családok már augusztusban kézhez kapják a szeptemberre esedékes pótlékot, így akkor gazdálkodhatnak az összeggel, amikor arra a legnagyobb szükség mutatkozik. Nyilván ez egy olyanfajta segítség, aminek megvan a maga hátulütője, miszerint a következő hónapban kimarad a folyósítás, ugyanakkor ebben a szakaszban kulcsfontosságú, hogyha előrehozott formában is, de a rendelkezésre álló összegek csoportosíthatóvá váljanak. Ennek köszönhetően a tanév megkezdése könnyebben átvészelhető.

Ezen kívül egy praktikus jó tanács, ebben az időszakban célszerű azokat a tanszereket, kiegészítőket, kellékeket beszerezni, melyek valóban elengedhetetlenek a kezdéshez. Viszont amikre nincsen egyből szükség, azoknak a megvásárlását megéri átcsoportosítani, ezáltal a terhek újfent mérsékelhetőek, ráadásul nem egyszer az üzletekben az első nagy rohamok után az akciózások bevezetésével további súlyos tízezrek spórolhatóak meg. Erről bővebben a https://hitelforum.hu oldalon lehet még olvasni.

  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé a felsőoktatási dolgozók

Hankó Balázs államtitkár végül fogadta a szakszervezeti képviselőket. Teljes cikk

Felmérés: Emiatt félnek az állásinterjúktól a dolgozók leginkább

A tíz leginkább szorongást okozó helyzet közül nyolc munkahelyi környezethez kapcsolódik. Teljes cikk

Itt ellenőrizhetjük a leggyorsabban, hogy szabályosan foglalkoztat-e munkaadónk

A NAV telefonos alkalmazásában többek között az adószámla is lekérdezhető. Teljes cikk