Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Andor László: Lassan elkezdődhet a munkanélküliség csökkenése

Az Európai Unióban az előző negyedévben tetőzött a munkanélküliség, mostanra mérséklődik az állástalanok arányának emelkedése, és idén megindulhat a munkanélküliek számának csökkenése - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős tagja hétfőn Gödöllőn az MTI-nek.

Az Európai Unió foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterei és államtitkárai hétfőn és kedden tartanak informális ülést Gödöllőn, a tanácskozásokon a bizottság képviseletében Andor László is részt vesz.

Andor László hangsúlyozta: a válságkezelés könnyebben megy azokban az országokban - például Németországban, Ausztriában és Svédországban -, ahol erősebb a szociális párbeszéd. Ahol nagyobb hagyománya van a szakszervezetek és a munkáltatók egyeztetésének az állam bevonásával, ott könnyebben megtalálták azokat a rugalmas alkalmazkodási formákat, amelyekkel az egyes vállalatok vagy ágazatok át tudták vészelni a válságot - tette hozzá.

Andor László kiemelte: a balti és közép-európai tagállamokban - így Magyarországon is - általában nagy aszimmetria mutatkozik az érdekegyeztetésben, ezen változtatni kell, mert a gazdaság eredményességét is javítaná, ha a szakszervezeteket jobban bevonnák a párbeszédbe - emelte ki Andor László.

Hangsúlyozta: ennek megvalósulásához az kell, hogy fennmaradjon a meghatározó ipari exportőr országokban egy exportvezérelt, világpiac-orientált gazdasági fejlődés, illetve, hogy az eddig "hezitáló" országokban olyan szerkezeti reformokat léptessenek életbe, amelyek újra életre keltik a gazdaságot.

Lesznek olyan uniós kezdeményezések is, amelyek ezt segítik elő - tette hozzá, és emlékeztetett: a bizottság tavaly ősszel terjesztette elő konzultációra azt a kezdeményezést, amely még egységesebbé teszi az európai piacot.

Hétfőn délelőtt munkaülés keretében a magyar elnökség, illetve a soron következő két elnökséget adó ország - Lengyelország és Dánia -, valamint az európai uniós intézmények képviselői találkoztak európai munkaadói és munkavállalói szervezetekkel, és a nonprofit szervezeteket tömörítő Szociális Platform képviselőivel.

Andor László elmondta: mindkét hétfő délelőtti találkozón a válság szociális következményeivel foglalkoztak, ugyanis annak ellenére, hogy tavaly uniós szinten már bővült a gazdaság, a munkanélküliségi ráta - kevés tagállamot leszámítva - tovább nőtt 2010-ben. A magas munkanélküliség szociális következményeiből még keveset láttunk, és külön probléma az ifjúsági munkanélküliség - mondta a biztos.

A foglalkoztatásbarát gazdasági növekedéssel kapcsolatban - amely a keddi informális ülés témája lesz - a biztos elmondta: ezért a keresleti és kínálati oldalon is sokat lehet tenni, adott esetben uniós támogatással is, ám elsősorban a kormányokon múlik az előrelépés.

Hozzátette: a munkaerő-piaci problémákat az egyes foglalkoztatási csoportokban kell megvizsgálni, így külön kell megnézni a fiatal és idősebb munkavállalók helyzetét, de külön kell foglalkozni például a fiatal nők gyermekvállalás utáni visszatérésével a munkaerő-piacra.

A Magyarországon múlt héten bejelentett Új Széchenyi Terv munkahely-teremtési prioritásáról úgy vélekedett: fontos, hogy a pályázatok ne csak a vállalkozások ösztönzésén keresztül erősítsék a munkaerő-piaci teljesítményt, hanem ezt egészítse ki a szakképzés reformja, és további lépéseket kell tenni azért, hogy az oktatási rendszerből kikerülők tudása jobban alkalmazkodjon a munkaerő-piaci igényekhez. Ezenkívül javítani lehet a munkaerő-piaci intézményrendszer működését, valamint az ilyen célú uniós források felhasználását is - vélekedett Andor László. Hozzátette: a roma integrációs programnak munkaerő-piaci szempontból is kiemelt jelentősége van, a kormány megfogalmazott foglalkoztatáspolitikai céljai enélkül nem valósulhatnak meg.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter