Megjelent: 12 hónapja

Augusztusban indul a Start II: Ezer vállalkozó kaphat vissza nem térítendő támogatást

Több mint ezer új vállalkozás jöhet létre az augusztus elsején induló Vállalkozó Start II program keretében - jelentette be Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A kormány a munkahelymegtartó programok mellett az új munkahely létrehozását is támogatja és fontosnak tartja a kkv-szektor segítését, ezt szolgálja az induló vállalkozóvá válást elősegítő Vállalkozó Start II program - fogalmazott.

Magyarországon a mikro-, kis- és középvállalkozások a foglalkoztatottak kétharmadának adnak munkát, miközben a vállalatok által előállított hozzáadott érték kevesebb mint felét adják és a beruházásokon belül súlyuk mintegy egyharmad.

A Vállalkozó Start I programban résztvevő cégek több mint 80 százaléka az indulás óta működik és támogatás nélkül is megállja a helyét.

2013-tól folyamatosan nőtt a működő vállalkozások száma Magyarországon, 640 ezerről 1 millió fölé. Az új vállalkozások száma 2022-ben 154 ezer volt, az előző évi 96 ezer után.

Míg korábban a munkanélküliség, most a munkaerőhiány okoz problémát a cégeknek. Az első negyedéves adatai szerint a feldolgozópiparban 20 ezer, az adminisztratív és szolgáltatások területén 11 ezer, az egészségügy szociális ellátás területén 9,1 ezer munkavállaló hiányzik - hívta fel a figyelmet Czomba Sándor. 

A potenciális munkaerőtartalék azokban a régiókban a legmagasabb, ahol legkisebb az igény az új foglalkoztatottak bevonására, ezért a beruházásokat kell oda vinni ahol a munkaerő rendelkezésre áll. A megfelelő képzettségű munkaerő megtalálása a keleti régió nagy városaiban, mint Debrecen, Nyíregyháza vagy Miskolc is egyre nagyobb gondot okoz. A kormányzat feladata, hogy megtalálja és támogassa azokat a kkv-kat, amelyek képesek a nagy multinacionális cégek beszállítójává válni - tette hozzá.

Pályázati alapfeltétel, hogy csak 18 és 64 év közötti magyar állampolgárok pályázhatnak, akik legalább általános iskolai végzettséggel rendelkeznek más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek és ezekben nem töltenek be vezető tisztséget. Az érintettek a képzést követően, részletesen kidolgozott üzleti tervük elfogadása után alapíthatják meg vállalkozásukat, aminek kezdeti költségeire legfeljebb 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, ebből 3 millió forint a bérre és járulékokra fordítható, a maradék 1,5 millió forintot pedig egyéb eszközbeszerzésre, cégalapításra használhatják fel az érintettek.

A Start II programban 12 hónapig kapnak támogatást az induló vállalkozások, amelyeknek további 12 hónapig fenn kell tartani működésüket.

A programhoz kapcsolódó regisztrációs felület 2023. augusztus 1-én indul, regisztrálni az OFA Nonprofit Kft. elérhetőségein keresztül lehet.

MTI

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A bérszolgáltatást igénybe vevők 80 százaléka a művelethez szükséges géppark hiánya miatt dönt a bérmunka szolgáltatás igénybevétele mellett... Teljes cikk

Bezár a Henkel egyik magyarországi gyára

A bezárás a fogyasztói igények változása miatt vált szükségessé a vállalat szerint. Teljes cikk

Ilyen lenne az álommunka az Y és a Z generáció számára

A Z generáció felnőtt tagjai inkább dolgoznának népszerű nyári nyaralóhelyen, mint az Y generációsok; az Y-ok pedig jobban élveznék az... Teljes cikk