Megjelent: 7 éve

Az egész közszférában lesz béremelés

Megvan az új pedagógusi bértábla, és az is kiderült, hogy az egész közszféra béremelést kap 2016-ig – olvasható a Magyar Nemzetben.

images

A kormány a háromlépcsős béremelés bevezetését az ország gazdasági teljesítményétől teszi függővé. A béremelés az életpályamodellhez kapcsolódik, és nem csak a tanárok járnak majd jól. 2014. január 1-jétől tizenöt százalékkal, egy évvel később újabb tíz százalékkal, míg 2016 elején további öt százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók. Erről a szombati kormányülésen döntöttek.

A pedagógusok viszont már szeptemberben megkapják az emelés felét, a másik felét jövő év januárjában vagy szeptemberében. Fizetésük átlagosan másfélszeresére nő.

A pedagógusok illetményalapja egyetemi végzettség esetén a mindenkori minimálbér 200, főiskolai diploma esetén 180 százaléka lesz. A kezdő tanárok bére a mostani bruttó 122, illetve 129 ezer forintról 176, illetve 196 ezerre emelkedik majd. Vagyis a pályakezdő középiskolai tanárok alapbére nettó 84 ezer forintról 128 ezerre nőhet. 6-8 éves tapasztalattal az emelés a százezer forintot is meghaladja.

Az szakvizsgával rendelkező tanárok meglévő bérelőnye azonban átmenetileg elveszik, hiszen a modell indításakor mindenkit a pedagógus I. fokozatba sorolnak, minősítő eljárással pedig leghamarabb 2014-ben lehet továbblépni.

Az alapbér mellett a pótlékok is jelentősen megugranak, több pénz jár majd az osztályfőnököknek, intézményvezetőknek, a gyógypedagógiai munkát végzőknek, a hiánytárgyakat vagy több tantárgyat tanítóknak és munkaközösség-vezetőknek.

Magyar Nemzet
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nyolcszor akkora a svájci minimálbér, mint a magyar

Az Eurostat szerint a V4-es országok közül nálunk a legalacsonyabb a minimálbér. Teljes cikk

Álellenőr bírságolt meg munkásokat egy építkezésen

A magát NAV-ellenőrnek kiadó férfi 50 ezer forintos bírságokat osztott ki munkásoknak, felettesüktől pedig kenőpénzt kért. Teljes cikk

Az év végén 5,5 százalék körüli munkanélküliségre számít a GKI

A Gazdaságkutató elemzése szerint tovább fokozódhatnak a foglalkoztatás strukturális feszültségei. Teljes cikk