Megjelent: 7 éve

Az egész közszférában lesz béremelés

Megvan az új pedagógusi bértábla, és az is kiderült, hogy az egész közszféra béremelést kap 2016-ig – olvasható a Magyar Nemzetben.

images

A kormány a háromlépcsős béremelés bevezetését az ország gazdasági teljesítményétől teszi függővé. A béremelés az életpályamodellhez kapcsolódik, és nem csak a tanárok járnak majd jól. 2014. január 1-jétől tizenöt százalékkal, egy évvel később újabb tíz százalékkal, míg 2016 elején további öt százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók. Erről a szombati kormányülésen döntöttek.

A pedagógusok viszont már szeptemberben megkapják az emelés felét, a másik felét jövő év januárjában vagy szeptemberében. Fizetésük átlagosan másfélszeresére nő.

A pedagógusok illetményalapja egyetemi végzettség esetén a mindenkori minimálbér 200, főiskolai diploma esetén 180 százaléka lesz. A kezdő tanárok bére a mostani bruttó 122, illetve 129 ezer forintról 176, illetve 196 ezerre emelkedik majd. Vagyis a pályakezdő középiskolai tanárok alapbére nettó 84 ezer forintról 128 ezerre nőhet. 6-8 éves tapasztalattal az emelés a százezer forintot is meghaladja.

Az szakvizsgával rendelkező tanárok meglévő bérelőnye azonban átmenetileg elveszik, hiszen a modell indításakor mindenkit a pedagógus I. fokozatba sorolnak, minősítő eljárással pedig leghamarabb 2014-ben lehet továbblépni.

Az alapbér mellett a pótlékok is jelentősen megugranak, több pénz jár majd az osztályfőnököknek, intézményvezetőknek, a gyógypedagógiai munkát végzőknek, a hiánytárgyakat vagy több tantárgyat tanítóknak és munkaközösség-vezetőknek.

Magyar Nemzet
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter