Megjelent: 8 éve

"Az emberi agy hihetetlen teljesítményre képes, de csak akkor, ha arra késztetik"

Az MTA volt elnöke súlyos hibának tartja, hogy húszról csupán huszonöt százalékra emelik az érettségi teljesítésének követelményét. Vizi E. Szilveszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában kiemelte, egyetért a tankötelezettség tizenhat évre való csökkentésével.

images

Vizi E. Szilveszter elmondta: súlyos hibának tartja, hogy húszról csupán huszonöt százalékra emelik az érettségi teljesítésének követelményét. Ő magasabbra tette volna a lécet, amely Szlovákiában negyven, az európai átlag szerint negyvenöt százalék. "Az emberi agy hihetetlen teljesítményre képes, de csak akkor, ha arra késztetik" - mutatott rá.

A tankötelezettség tizenhat évre való csökkentésével egyetért a tudós, mert így sokkal inkább a mesterségbeli tudást igénylő szakokra tudnak menni azok, akikben erre akad hajlandóság. "Nincs szükségünk annyi jogászra vagy kommunikációs szakértőre, mint amennyit eddig képeztünk. A munka világának igényeihez kell igazodni" - fogalmazott. Éppen emiatt azzal már nem tud azonosulni, hogy csökkenteni akarják a matematikaórák számát a középiskolákban - tette hozzá. Jó iránynak tartja ugyanakkor, hogy "az ezeréves magyar történelmet, államiságot a sikerekkel együtt hangsúlyosabban oktatják majd". "A hasznos, piacképes tudás átadása mellett egészséges, ismeretekben gazdag, nemzeti öntudatra kell nevelni a következő generációkat" - hangsúlyozta.

Vizi E. Szilveszter szerint a magyarországi cigányságot is komolyabban kellene oktatni. Ők ugyanis a magyar kultúra részesei, azon nevelkednek. "A nyugati államok saját kisebbségeikkel való viszonyához képest esetünkben ez óriási előnyt jelent. A jövő szempontjából pedig hihetetlenül fontos befektetésről van szó" - mondta.

MTI/Magyar Hírlap



  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter