Megjelent: 3 hónapja

Az EU-ban csak Romániában és Bulgáriában rosszabbak a fizetések, mint nálunk

Euróban számolva hazánkban az egyik legolcsóbb a munkaerő az unióban, munkáltatói terhek tekintetében az uniós mezőny hátsó harmadában vagyunk.

Euróban számolva a magyarországi munkaerő az egyik legolcsóbb az unióban. Az Eurostat adtaai szerint Magyarországon 2021-ben 8,4 euró volt az átlagos bruttó óránkénti munkabér - írja a HVG. Az adat nem a tényleges órabérra vonatkozik, , hanem a versenyszférában az egy ledolgozott órára jutó kifizetett munkabérre. A 2020-as adatokhoz képest ez 8,7 százalékos béremelkedést jelent, ami a harmadik legjobb az Európai Unióban, csak Bulgáriában és Litvániában volt nagyobb (9,6, illetve 11 százalékos). 

Az emelkedés ellenére az egy órára jutó munkabér még mindig nálunk az egyik legalacsonyabb, az unióban csak Romániában és Bulgáriában voltak rosszabbak a fizetések. A statisztikák azt mutatják, hogy euróban számolva a magyar fizetések uniós összehasonlításban lényegében stagnálnak. Hazánk a visegrádi országok közt utolsó helyen áll, de megelőzi Romániát és Bulgáriát. Az uniós átlagtól (21,9 euró) nagyon messze vagyunk, Ausztriától (27,5 euró) pedig még messzebb. Az euróban számolt béreknél fontos körülmény, hogy hazánkban nem euróban fizetik a béreket, és a forint euróval szembeni elértéktelenedése elvitte a forintban impozánsnak tűnő béremelkedések egy részét.

Magyarországon az euróban számolt munkaerő-költségek rendkívül alacsonyak, ebben is csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg az unión belül. A költségek egy részét a munkabérek és a bérjellegű juttatások, a többit a dolgozó után kifizetett adók és járulékok teszik ki.

A munkáltatói terhek tekintetében Magyarország jól áll uniós összehasonlításban, hazánkban a teljes munkaerőköltség 16,9 százalékát tették ki a nem bérjellegű költségek 2021-ben, ezzel az uniós mezőny hátsó harmadában vagyunk.

Hazánkban 2010 előtt közel 30 százalék volt a nem bérjellegű költségek aránya a munkaerő-költségekben, ez a cseh, szlovák, osztrák szintnél is magasabb volt, ezt sikerült 17 százalék alá csökkenteni.

 

HVG

fotó: unsplash

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook