Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 12 éve

Az év üzletembere: Bojár Gábor

Kihirdették az Ernst and Young "Az év üzletembere" díj nyerteseit vasárnap Budapesten. A független bíráló bizottság döntése szerint "Az év üzletembere" 2006-ban Bojár Gábor, a Graphisoft SE Európai Rt. elnöke lett.

Az értékelés szerint Bojár Gábor, a Graphisoft SE Európai Rt. elnöke figyelemreméltó vállalatvezetés-technikai elvei, és innovatív ugyanakkor emberközpontú vállalati kultúrája mellett példamutató, társadalmilag felelős személyiségével nyerte el bíráló bizottság bizalmát. Munkásságával nemcsak saját vállalkozását virágoztatta fel, de rajta keresztül a szélesebb társadalom gazdasági színvonalát is növelni tudta.

Bojár Gábor 1982-ban programozó társával együtt alapította meg a Graphisoft gmk-t azzal a céllal, hogy saját fejlesztésű szoftvereivel lépjen ki a nemzetközi piacra. Korát megelőzve a világon elsőként fejlesztett ki számos vezető modellező programot, köztük az ArchiCAD-et, amelyek mára világszerte az építészek nélkülözhetetlen eszközeivé váltak. Bojár Gábor vezetésével és irányításával a vállalat úttörő tevékenysége és folyamatos technológiai innovációja révén a Graphisoft 1988-ra a szegmens európai piacvezetőjévé válik. 1998-ban a frankfurti, 2000-ben a budapesti értéktőzsdén kerül bejegyzésre. A Graphisoft ingatlanberuházása Budapest egyik mintaértékű építészeti megoldásává vált és a multinacionális IT cégek mellett biotechnológiai laboratóriumnak is otthont ad. Bojár Gábor kiemelkedő üzleti érzéke és vállalkozó szelleme mellett elismert vezető, aki büszke kollégáira és ösztönző munkatársként irányítja vállalatát. Kezdettől fogva fontos volt számára az értékteremtés, értéknövelés; vállalkozói tevékenysége mellett több olyan társadalmi funkciót tölt be, amelyekkel a hazai üzleti kultúra fejlesztéséhez kíván hozzájárulni. Kiemelt figyelmet fordít az oktatás támogatására ingyenes szoftver-juttatások és a középiskolai matematikát segítő alapítványán keresztül. Bojár Gábor és vállalata eredményességét több hazai és nemzetközi díj fémjelzi. A számos elismerés között 1996-ban Eötvös Lóránd-díjat, 1997-ben Széchenyi-díjat kapott, később munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tűntették ki.

Bojár Gábor képviseli majd Magyarországot az Ernst and Young "World Entrepreneur Of The Year" gáláján, Monte-Carlóban az idén június elején.

A "Jövő ígérete" címet Kovács Zoltán, a Kirowsk Zrt. vezérigazgatója kapta. Kovács Zoltán, a Kirowski Zrt. vezérigazgatójaként az elmúlt 6 évben ígéretes vezetői készségekről tett tanúbizonyságot, és újító üzleti megoldásaival kiugró, fenntartható növekedési ütemet produkált vállalkozásában.

Kovács Zoltán 29 évesen lépett be a Kirowskiba, amelyet cégvezetőként a viszonylag újnak tekinthető elektronikus marketing üzletágban a kiélezett hazai és nemzetközi verseny ellenére dinamikusan fejlődő, sikeres vállalkozássá tett. Cégprofiljával és új marketing szemléletével jelentősen átalakította a kommunikációs és informatikai szolgáltatások piacát. Irányítása alatt a cég a merész üzletpolitikának és folyamatos innovációnak köszönhetően interaktív ügynökségből a hazai digitális marketing és e-business-piac egyik legjelentősebb szereplőjévé erősödött. A Kirowski Zrt. mára Európa egyik leggyorsabban növekvő vállalatává vált. Kovács Zoltán újító látásmódjával és lendületével vállalkozása sikeressé tétele mellett nagyban hozzájárult a hazai üzleti élet fellendüléséhez. Több szakmai szövetség vezetőségi tagjaként itthon és külföldön jelentős szószólója többek között a vállalkozások bérterhei csökkentésének, amely nagyobb esélyt teremthet a nemzetközi versenyben a kutatást, fejlesztést, innovációt végző cégek számára. Tevékenységét számos szakmai díjjal és elismeréssel jutalmazták. Kovács Zoltán a felnövekvő generációk számítástechnikai oktatásának támogatását kiemelten fontosnak tartja. Ennek szellemében az általa 2004-ben elnyert Neumann-díj pénzösszegét kiegészítve - a hazai informatikai piac egyik meghatározó szereplőjével közösen - számítógépek formájában egy szegedi általános iskolának adományozta.

A "Merész újító" elismerésben Váradi József, a WIZZ Air Hungary Kft. vezérigazgatója részesült. Váradi József, a WIZZ Air Hungary Kft. vezérigazgatója az általa képviselt közlekedési szektorban 2003 óta egyedülállóan innovatív és merész üzleti megoldásokat vezetett be, emellett magas színvonalú teljesítményeket ért el vállalkozásában kitartó és következetes munkája eredményeként.

A Wizz Air ötlete 2003 elején született meg Váradi József fejében, melyet 2003 szeptemberében a Wizz Air Limited londoni bejegyzése követett. Váradi József gyorsan felismerte, hogy napjainkban nem lehet nemzeti szinten értelmezni egy vállalkozást. Ha valódi sikereket szeretnénk elérni, a teljes európai piacon helyt kell állni. Így kihagyva a légitársaságokra jellemző organikus fejlődés fázisait, a Wizz Air az indulástól kezdve egy erőteljes arculatú regionális vállalatként jelent meg. A vállalat elsőként élt azzal a lehetőséggel, hogy EU légitársaságként részidőt kaphatott olyan nem EU országokban, mint Bulgária és Horvátország. A cég mind a repülés, mind az adminisztráció területein kezdettől fogva a legújabb technológiákat alkalmazza. A teljes internet alapú értékesítés is a nevéhez fűződik, amely sikerét jól mutatja, hogy mára a foglalások 80 százaléka online történik. 2005 elejére a vállalkozás Európa legtőkeerősebb induló légitársaságává nőtte ki magát. A Wizz Air régiós piacvezető szerepe a diszkont szektorban mára vitathatatlan és növekedési üteme a versenytársakat megelőzve emelkedik.

A független bíráló bizottság
elnöke Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke volt, tagjai Szini István, a GE Hungary Rt. igazgatóságának elnöke, Demján Sándor, a TriGránit elnök-alapítója, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dévald Katalin, a Berecz and Andréko Linklaters ügyvédi iroda csoportvezetője, Bartha János, a Pyxis Partners Kft. ügyvezetője és Ránki Zsuzsa, a Nemzetközi Üzleti Főiskola vállalati kapcsolatok igazgatója.
A "Példakép" címet ifj. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke kapta. Ifj. Béres József 6 éve tölti be jelenlegi pozícióját. Leginkább elismerést érdemlő, érett, következetes és jól szem előtt tartott vezetéstechnikai elveivel érdemelte ki az elismerést.

Ifj. Dr. Béres József, kandidátus, 12 évi akadémiai pályafutását követően indította üzleti karrierjét a Béres Export-Import Rt. tudományos igazgatójaként, majd 2000-től a Béres Gyógyszergyár, később a Béres Holding elnöke lett. A családi kisvállalkozást mára saját gyártó-, és logisztikai központtá fejlesztette. Az örökség tradicionális értékeit megőrizve valódi hungarikummá emelte a Béres termékeket, melyek terjesztésében, szabadalmaiban és fejlesztésében jelentős szerepet vállalt. Ifj. Dr. Béres József Tokaj-hegyalján 2003-ban alapított szőlészeti-borászati befektetése sem nélkülözi a nemzeti értékek iránti elkötelezettségét, hiszen a vállalkozás üzleti megfontolások melletti legfőbb célja hazánk ismertségének és presztízsének nemzetközi elismertetése. Dr. Béres József munkássága során kiemelt figyelmet fordított a társadalmi szerepvállalásra. Gondolkodásmódjával, jótékonysági tevékenységével támogatta, és mindenkor szem előtt tartotta a hazai egészségügy fejlesztését. Számos kitüntetést kapott a magyar gyógyszeriparban elért kiemelkedő eredményeiért, a népegészségügyben végzett munkájáért, valamint az egészségvédelem és prevenció területén végzett kimagasló kutató, ismeretterjesztő tevékenységének elismeréseként.

Az üzleti Oscarként is emlegetett Ernst and Young "Az év üzletembere" díjakat Magyarországon negyedik alkalommal adták át a hazai üzleti és politikai élet neves személyiségei jelenlétében. A díjátadó gálaesten jelen volt Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, April Foley, az Amerika Egyesült Államok és Robert Hage, Kanada magyarországi nagykövete.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Gerald Grace az Invitech új vezérigazgatója

Az Invitech bejelenti, hogy a mai naptól Gerald Grace tölti be a társaság vezérigazgatói pozícióját. Gerald a cégvezetői poszton David Blunck-ot... Teljes cikk

Traktorokkal vonulnak az utcákra a szlovák gazdák

Az országos tiltakozási akción azt szeretnék elérni, hogy hívjanak össze egy parlamenti ülést, amelynek egyedüli témája a szlovák mezőgazdaság... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár