Az evásoknak is ügyelniük kell az adófeltöltésre"/>
Megjelent: 13 éve

Az evásoknak is ügyelniük kell az adófeltöltésre

Az idén első ízben az evás társas vállalkozásoknak is eleget kell tenniük az úgynevezett adófeltöltési kötelezettségnek. Ezzel százezerrel bővül a kötelezettek köre.

Hozzávetőleg százezer evás vállalkozásnak kell december 20-ig a negyedik negyedéves adóelőlegük jelentős részét átutalniuk az adóhivatalnak. Jövő hét szerdáig a várható éves adó kilencven százalékát kell megfizetni - a maradékot a február 15-i vagy május 31-i esedékes adóbevallási határidőig kell átutalni.

Korábban az evások az utolsó negyedév adóelőlegét ráértek a bevallási határidőig kifizetni, az idén először azonban a nagyobb, ötvenmillió forintot meghaladó árbevételű társaságokkal együtt már az idén rendezni kell az adófizetést. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az államnak nem kell várni május végéig arra, hogy a vállalkozások befizessék adójukat: nemcsak könyveléstechnikailag, hanem ténylegesen is idei bevétel keletkezik.

Az az evás, amelyik elfeljti a feltöltést, mulasztási bírságra számíthat. A bírság összege a meg nem fizetett adó húsz százaléka. Ha egy vállalkozás negyedévente ötmillió forint bevétel után fizetett evát, akkor - az utolsó negyedéves megemelt evakulcs mellett - 3,5 millió forint adót kell összesen megfizetnie.

A bírság az adóhiány ötöde lesz

Ebből a feltöltési kötelezettség 3,15 millió forint. Ha az utolsó negyedévet elfelejti átutalni, akkor csak 2,25 millió forint lesz a befizetett előlegek összege, vagyis a feltöltési kötelezettséghez 900 ezer forint hiányozni fog, ami 180 ezer forint bírságot vonhat maga után. Ennél sokkal több bírságra egyébként nem számíthatnak az evások, mivel éves árbevételük legfeljebb 25 millió forint lehet, vagyis az adó sem nőhet egy adott mérték fölé.

A 2003-ban elindított egyszerűsített vállalkozói adó évek óta egyre több vállalkozást vonz. A cégeket az sem rendítette meg, hogy októbertől 15 százalékról 25 százalékra emelkedett a kulcs. A százezezres körből csak nagyon kevesen távoztak, vagyis a tíz százalékpontos adóemelés még mindig megfelelő altarnatívát jelent a cégek számára.

December 20-a nemcsak a feltöltés határideje az evások számára. Ugyaneddig lehet kijelentkezni az adózási forma alól - annak ellenére, hogy az évközi változás miatt szeptemberben is fennállt a távozás lehetősége, az eredeti határidő nem változott. Ugyancsak 20-a a határideje a bejelentkezésnek. A már evások automatikusan evások is maradnak a következő évben, ha minden kitételnek megfelelnek. A kormány 168 milliárd forint bevételt remél evából 2007-re.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek