Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Az inflációt meghaladóan kellene emelni a minimálbért

„A munkás bére nem romolhat, a bér legalább az inflációval emelkedjen. Ez jár, erről nem kell tárgyalni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint öt éven keresztül az infláció felett 3-4 százalékkal kellene növelni minimálbért, hogy érzékelhetően jobban éljünk.

images

A minimálbér fokozatos emelése mellett érvelt szerdai oroszlányi lakossági fórumán Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. „Meg kell állapodni a munkaadókkal, hogy öt éven keresztül (...) az infláció felett 3-4 százalékkal növeljük a minimálbért, és három-négy év múlva érzékelhetően jobban fogunk élni” – mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mintegy 350 fős hallgatósága előtt.

„Szocialista barátaim azt mondják, hogy egy lépcsőben emeljük fel a nettó minimálbért 50-60 százalékkal. Ebbe bele fogunk gebedni, holnapután a cégek fele be fog zárni” –fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve: „nagyotmondás helyett az igazmondásra kell összpontosítani”.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, ha egy erősebb fél visszaél a hatalmával, akkor be kell szállnia az államnak, „a baloldal államának és kormányának ki kell kényszerítenie a béremelést”. Emlékeztetett a DK alapításának 4. évfordulóján közzétett röpiratuk egyik fejezetére, amelyben kifejtették: tisztességesen meg kell fizetni a munkásokat.

„A munkás bére nem romolhat, a bér legalább az inflációval emelkedjen. Ez jár, erről nem kell tárgyalni” – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc szerint annak sincs igaza, aki a hasznot lopásnak tekinti, mert a tulajdonosnak is jár a befektetése utáni jövedelem.

Amíg nincs egymással szolidaritást vállaló mentalitás, a békétlenség maradni fog – fogalmazott a politikus, aki szerint a fair viselkedés az, ha betartjuk a szabályokat, nem élünk vissza a helyzetünkkel, és „nem építünk üzleti modellt törvénytelen foglalkoztatásra”.

A DK elnöke szerint állampolgári joggá kellene tenni, hogy az emberek alapszinten normálisan éljenek, ehhez olcsóbban kellene adni az első két köbméter vizet, az első ötven kilowattóra áramot, illetve valamennyi internetes hozzáférést.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk