Megjelent: 14 éve

Az OKJ nem váltja ki a diplomát az álláspiacon

Mit ér az OKJ-s végzettség a HR-esek előtt? Mennyibe kerülnek? Mi számít hasznosnak? Tanácsadókat kérdeztünk

A legtöbb OKJ-s képesítés néhány hónap, vagy egy év alatt megszerezhető. A munkanélküliek és 23. életévüket még be nem töltők iskolarendszeri képzés keretében és ingyenesen végezhetnek bizonyos OKJ-s tanfolyamokat. A fenti csoportokon kívül eső érdeklődők munka mellett, tandíjas képzések keretében tehetnek szert OKJ-s képzésre.

Tanfolyamdíjak: 100-500 ezerig

Az OKJ-s tanfolyamok árfekvését tekintve széles a skála: a divatosnak számító személyügyi ügyintézők 265 órás, 8 hónapos tanfolyama 150 ezer forintba kerül, a szükséges jegyzetekkel és vizsgadíjakkal együtt 200 ezer forint a képzés ára. Az adótanácsadók 470 órás, 1,5 éves szaktanfolyama vizsgadíjakkal és jegyzetekkel 450 ezer forintba kerül, heti egy alkalmas oktatással. A banki befektetői és termékértékesítői tanácsadást oktató, 10 hónapos, 270 órás OKJ-s tanfolyam ára vizsgadíjakkal 225 ezer forintra jön ki. A szintén nagy népszerűségnek örvendő marketing-és reklámmenedzseri OKJ-s képesítés 250 órás, 7 hónapos képzés keretében szintén 220 ezer forint körüli összeg. A kínálat igen széles: jelenleg 416 képzés végezhető OKJ-s tanfolyam keretében.

Pénzügyi területen jól jön az OKJ

Juhász Ágnes, a Tele-Scope Személyzeti Tanácsadó Iroda HR-tanácsadója azt tapasztalta: nagyon sok esetben cégfüggő, hogy ki hogyan viszonyul a felsőfokú szakképesítésekhez. A szakember szerint a pályázók anyagait összességében kell vizsgálni: amennyiben a jelölt megfelelő, az OKJ-s szakképesítés sem gördít akadályokat a sikeres munkakeresés elé és a jövőbeni munkáltatók sem ellenzik ezeket a képzettségeke.

A tanácsadó hozzátette, különösen sok a banki, pénzügyi szférához kötődő álláslehetőség (call-centerek ügyfélszolgálati pozíciói, a kintlévőség-kezelésre szakosodott munkakörök), amelyek egy, a szakterülethez kapcsolódó felsőfokú képesítéssel. már betölthetőek. Ilyen lehet például a banki befektetési-és termékértékesítési, az ügyfélszolgálati asszisztens, a valutapénztáros képesítés. A felsőfokú OKJ-s képesítések akkor jelenthetnek problémát, ha a megbízó kifejezetten diplomás jelentkezőt kér.

A munkáltatók az alacsonyabb bérigények miatt szeretik

"A felsőfokú képesítések nem egyenértékűek ugyan a diplomákkal, de sok helyen elfogadottaknak számítanak, mivel rengeteg a nagyon jó háttértudást biztosító képzés. Előfordul, hogy az ilyen végzettséggel pályázók előnyt élveznek, mert alacsonyabb a bérigényük, mint egy diplomásnak. -mondja Berényi Médea, a Be Wise Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Véleményét Pári Zsolt, azAblemen Személyzeti Tanácsadó Iroda vezető tanácsadója is megerősít, aki azonban: a magasabb pozíciók betöltésének elengedhetetlen feltétele a diploma.

Sokan "diploma-tuningnak" használják

Az OKJ-s képzésekkel munkát keresők bizony nincsenek kevesen: Juhász Ágnes szerint rengetegen humán-beállítottsággal, kevésbé piacképes diplomával a zsebükben választják az OKJ-s képzéseket, így kiegészítendő, feljavítandó az eredetileg megszerzett alapdiplomát. Ők többségében könyvelői, pénzügyes szakképesítéseket szereznek, de a kiegészítőnek használt képzéstípusok közül a reklám-és marketingmenedzseri képzések sem ritkák. A tanácsadó szerint a fenti képzések némelyike kifejezetten jó háttértudást ad a választott területhez.

Nem vált ki diplomát

Pári Zsolt szerint az OKJ-s képzettség önmagában ma már nem elegendő a továbblépéshez. Amennyiben valaki a diplomája mellé szerez valamilyen OKJ-s végzettséget, a fejvadászok ott is inkább azt nézik, a diplomát melyik főiskolán, egyetemen szerezte - teszi hozzá.

Bizonyos helyzetekben tehát jól jöhet az OKJ-s végzettség, de az egyetemi-főiskolai diplomát a jól csengő nevű tanfolyam sem helyettesítheti.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk

320 ezres alapfizetéssel keres dolgozókat a BKV, végzettség sem kell

Ismét intenzív toborzási kampányba kezdett a BKV, utaskoordinátorokat keresnek - írja a Pénzcentrum. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek