Megjelent: 14 éve

Az OKJ nem váltja ki a diplomát az álláspiacon

Mit ér az OKJ-s végzettség a HR-esek előtt? Mennyibe kerülnek? Mi számít hasznosnak? Tanácsadókat kérdeztünk

A legtöbb OKJ-s képesítés néhány hónap, vagy egy év alatt megszerezhető. A munkanélküliek és 23. életévüket még be nem töltők iskolarendszeri képzés keretében és ingyenesen végezhetnek bizonyos OKJ-s tanfolyamokat. A fenti csoportokon kívül eső érdeklődők munka mellett, tandíjas képzések keretében tehetnek szert OKJ-s képzésre.

Tanfolyamdíjak: 100-500 ezerig

Az OKJ-s tanfolyamok árfekvését tekintve széles a skála: a divatosnak számító személyügyi ügyintézők 265 órás, 8 hónapos tanfolyama 150 ezer forintba kerül, a szükséges jegyzetekkel és vizsgadíjakkal együtt 200 ezer forint a képzés ára. Az adótanácsadók 470 órás, 1,5 éves szaktanfolyama vizsgadíjakkal és jegyzetekkel 450 ezer forintba kerül, heti egy alkalmas oktatással. A banki befektetői és termékértékesítői tanácsadást oktató, 10 hónapos, 270 órás OKJ-s tanfolyam ára vizsgadíjakkal 225 ezer forintra jön ki. A szintén nagy népszerűségnek örvendő marketing-és reklámmenedzseri OKJ-s képesítés 250 órás, 7 hónapos képzés keretében szintén 220 ezer forint körüli összeg. A kínálat igen széles: jelenleg 416 képzés végezhető OKJ-s tanfolyam keretében.

Pénzügyi területen jól jön az OKJ

Juhász Ágnes, a Tele-Scope Személyzeti Tanácsadó Iroda HR-tanácsadója azt tapasztalta: nagyon sok esetben cégfüggő, hogy ki hogyan viszonyul a felsőfokú szakképesítésekhez. A szakember szerint a pályázók anyagait összességében kell vizsgálni: amennyiben a jelölt megfelelő, az OKJ-s szakképesítés sem gördít akadályokat a sikeres munkakeresés elé és a jövőbeni munkáltatók sem ellenzik ezeket a képzettségeke.

A tanácsadó hozzátette, különösen sok a banki, pénzügyi szférához kötődő álláslehetőség (call-centerek ügyfélszolgálati pozíciói, a kintlévőség-kezelésre szakosodott munkakörök), amelyek egy, a szakterülethez kapcsolódó felsőfokú képesítéssel. már betölthetőek. Ilyen lehet például a banki befektetési-és termékértékesítési, az ügyfélszolgálati asszisztens, a valutapénztáros képesítés. A felsőfokú OKJ-s képesítések akkor jelenthetnek problémát, ha a megbízó kifejezetten diplomás jelentkezőt kér.

A munkáltatók az alacsonyabb bérigények miatt szeretik

"A felsőfokú képesítések nem egyenértékűek ugyan a diplomákkal, de sok helyen elfogadottaknak számítanak, mivel rengeteg a nagyon jó háttértudást biztosító képzés. Előfordul, hogy az ilyen végzettséggel pályázók előnyt élveznek, mert alacsonyabb a bérigényük, mint egy diplomásnak. -mondja Berényi Médea, a Be Wise Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója. Véleményét Pári Zsolt, azAblemen Személyzeti Tanácsadó Iroda vezető tanácsadója is megerősít, aki azonban: a magasabb pozíciók betöltésének elengedhetetlen feltétele a diploma.

Sokan "diploma-tuningnak" használják

Az OKJ-s képzésekkel munkát keresők bizony nincsenek kevesen: Juhász Ágnes szerint rengetegen humán-beállítottsággal, kevésbé piacképes diplomával a zsebükben választják az OKJ-s képzéseket, így kiegészítendő, feljavítandó az eredetileg megszerzett alapdiplomát. Ők többségében könyvelői, pénzügyes szakképesítéseket szereznek, de a kiegészítőnek használt képzéstípusok közül a reklám-és marketingmenedzseri képzések sem ritkák. A tanácsadó szerint a fenti képzések némelyike kifejezetten jó háttértudást ad a választott területhez.

Nem vált ki diplomát

Pári Zsolt szerint az OKJ-s képzettség önmagában ma már nem elegendő a továbblépéshez. Amennyiben valaki a diplomája mellé szerez valamilyen OKJ-s végzettséget, a fejvadászok ott is inkább azt nézik, a diplomát melyik főiskolán, egyetemen szerezte - teszi hozzá.

Bizonyos helyzetekben tehát jól jöhet az OKJ-s végzettség, de az egyetemi-főiskolai diplomát a jól csengő nevű tanfolyam sem helyettesítheti.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Meghirdették az idei Magyar innovációs nagydíj pályázatot

Azokat a vállalkozásokat keresik, amelyek bemutatható, tényleges innovációs tevékenységet végeznek. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek