ILO 
Megjelent: 12 éve

Az USA a legtermelékenyebb a világon az ILO legújabb jelentése szerint

"A munkaerőpiac kulcsindikátorai" (KILM) c. ILO jelentés 5. kiadása megállapítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok 2006-ban még mindig messze vezetett a világon az egy főre jutó termelékenység tekintetében, annak dacára is, hogy Kelet-Ázsiában gyorsan nőtt a termelékenység: az ottani munkások most kétszer annyit termelnek, mint 10 éve..

Mi több, a jelentés kimutatja, hogy tovább nőtt a szakadék az USA és a többi fejlett ország termelékenysége közt. Az USA termelékenység-növekedésének üteme messze felülmúlta a legtöbb fejlett országét: 63,885 dollárnyi értéknövekedés jutott egy alkalmazottra 2006-ban az Amerikai Egyesült Államokban, ami mögött messze elmarad Írország (55,986$), Luxembourg (55,641$), Belgium (55,23$5) és Franciaország (54,609$).

Az amerikaiak azonban többet dolgoznak évente, mint a legtöbb fejlett országban. Ezért van az, hogy az egy munkaórára jutó termelékenységi szint Norvégiában a legmagasabb (37.99$), amit az Egyesült Államok követ (35.63$) és Franciaország (35.08$).

A termelékenység növekedése főként olyan cégek eredménye, akik jobban ötvözik a tőkét, a munkát és a technológiát. Az emberekbe (oktatás) valamint a berendezésbe és a technológiába való befektetés elmaradása oda vezethez, hogy a világ munkapotenciálját kevésbé hasznosítják.

"A termelékenységben és a gazdagságban lévő óriási különbségek aggodalomra adnak okot" - mondta az ILO Főigazgatója, Juan Somavia. "A legszegényebb országokban alacsony bérért dolgozó munkások termelékenységi szintjének emelése kulcsfontosságú volna ahhoz, hogy csökkentsük a világban a méltányos munka óriási hiányát."

Kelet-Ázsiában, ahol a termelékenység növekedése a leggyorsabb volt, megduplázódott 10 év alatt: az egy munkásra eső termelési eredmény az 1996-os egy nyolcadról 2006-ban a fejlett ipari országok szintjének egy ötödére emelkedett. Ezen közben Dél-Kelet-Ázsiában és a Csendes Óceáni területen a termelékenység hétszer kevesebb, Dél-Ázsiában pedig nyolcszor kevesebb volt, mint a fejlett ipari országokban - mondja a jelentés

A Közelkeleten, Latin Amerikában és a Karib térségben az egy alkalmazottra jutó értéknövekedés majdnem háromszor kevesebb, mint a fejlett országokban, Közép- és Dél-Kelet-Európában (az únión kívüli országokban) és a FÁK államokban ez a 3,5szer kevesebb, és négyszer kevesebb Észak-Afrikában. A legnagyobb különbséget a Szahara alatti Afrikában mértek, ahol egy alkalmazottra jutó termelékenység tizenketted része a fejlett ipari országokénak .

Hiányzik a méltányos munka

A KILM ötödik kiadása nagyobb betekintést és új mérőszámokat nyújt a méltányos munka világszerte tapasztalható hiányának megállapításához. A méltányos munka termelékeny, tisztességes jövedelmet nyújt és biztonságot a munkahelyen, társadalombiztosítást a családoknak, valamint lehetővé teszi az embereknek, hogy kifejtsék véleményüket, szervezkedjenek, és részt vehessenek azon döntések meghozatalában, amelyek hatással vannak az életükre.

"Nők és férfiak százmilliói dolgoznak sokat és keményen, de mégis olyan feltételek közt, amelyek lehetetlenné teszik, hogy családjukkal együtt kiemelkedjenek a szegénységből, ehelyett azt kockáztatják, hogy még mélyebbre zuhannak a nyomorba. A nemzetközi fejlesztési célok prioritása kell legyen, hogy termelékenységük növelésével felszabadítsák az ő kihasználatlan kapacitásukat." - mondta Somavia.

A KILM szerint világszerte 1,5 milliárd ember vagy a munkaképes lakosság egyharmada "alulhasznált". Az alulhasznosításnak ez az új becslése egyrészt a világ 195,7 millió munkanélkülijéből tevődik össze, másrészt pedig abból a közel 1.3 milliárd dolgozó szegényből, akik családjukkal napi egy főre jutó 2 dollárnál kevesebből élnek. Míg a munkanéküliek szeretnének dolgozni, de nincs rá lehetőségük, a dolgozó szegények dolgoznak, de nem keresnek annyit, hogy kiemelkedjenek a szegénységből.

A jelentés becslése szerint az alkalmazásban álló nők és férfiak fele ki van téve a szegénység veszélyének. Ezen nők és férfiak legtöbbje a fekete gazdaságban dolgozik jogi védelem és társadalombiztosítás nélkül. A Szahara alatti Afrika és Dél-Ázsia munkásainak több mint 70%-a ezen sérülékeny csoportba tartozik.

A jelentés szintén megjegyzi, hogy a munkaképes korú lakosság egyharmada világszerte egyáltalán nem vesz részt a munkaerőpiacon. Az elmúlt 10 évben az inaktivitási ráta sokkal magasabban maradt a nők esetében, mint a férfiaknál. Tízből csak két munkaképes korú férfi inkatív míg a nők esetében ez a szám tízből öt. Ez azt mutatja, hogy a női munkaerő potenciál nagy része kiaknázatlan.

A kiadány 20 indikátort tartalmaz, ezáltal lefedi a méltányos és produktív munka sok összetevőjét, ide értve a foglalkoztatás típusát és méretét, a munka hiányát, a munkát keresők jellemzőit, végzettségét, a béreket és kereseteket, kompenzáció költségét, a termelékenységet és a szegénységet. Az indikátorok együttesen erős alapot adnak, amely alapján vizsgálhatóak a szegénység, a méltányos munka és a munka alulhasznosítása közti kapcsolatok.

__________

1/A munkaerőpiac kulcsindikátorai” (KILM), 5. kiadás, International Labour Office, Genf, 2007, www.ilo.org/trends.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendhagyó munkarend a Parlamentben

A képviselők kedden és szerdán összesen több mint harminc javaslat elfogadásáról dönthetnek, emellett megválaszthatják az Országos Bírósági... Teljes cikk

Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek