Beindult a bejelentési hullám "/>
Megjelent: 13 éve

Beindult a bejelentési hullám

A felsőoktatási intézményeknél sem teljesült minden esetben az ellátáshoz szükséges hallgatói jogviszony bejelentése - derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár folyamatban lévő ellenőrzéséből.

Molnár Barbara szóvivő kiemelte: amióta nyilvánosságot kapott, hogy az OEP ellenőrzi az ingyenes egészségügyi ellátások igénybevételéhez szükséges jogviszony meglétét, tömegesen jelentik be, vagy adott esetben ki a munkavállalókat a cégek, költségvetési intézmények, az iskolák pedig tanulóikat, hallgatóikat.

Egy április elején született megállapodás értelmében megmarad a diákok egészségbiztosítási jogviszonya az érettségi és a felsőoktatási tanulmányok megkezdése közötti időszakban. A jogviszony a diákigazolvány érvényességén túl (október 31.) még 45 napig "él", utána annak az intézménynek kell bejelenti a nappali tagozatos hallgatót, ahová felvették.

Vizitdíj: célegyenesben a ráncfelvarrás

Idén áprilistól a háziorvos, illetve a kórház köteles taj-szám alapján ellenőrizni az általa kezelt betegek jogosultságát. A jogviszony azt mutatja, hogy az illető milyen jogon (nyugdíjas, tanuló, munkanélküli, fogva tartott) veszi igénybe az egészségügyi ellátást.

Major Zoltán, az egészségbiztosító főigazgatója korábban hangsúlyozta: az, hogy valakinek van érvényes taj-száma, nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga, vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot.

Továbbá a jogosultság nem feltétlenül jelent járulékfizetést, hiszen például a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra.

Jaj annak, akit rajtakap az APEH
Nem csak a minimálbér után fizethetnek a potyázók

Az adóhatósághoz április 15-ig kellett bejelenteniük a járulékfizetést azoknak az eltartott közeli hozzátartozóknak, akik április 1-je óta egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek. (A közeli hozzátartozók április 1-től eltartott címen már nem jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra). Ha valaki más jogcímen nem biztosított, 9 százalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.

Az OEP szóvivője hozzátette: a rendszerben több százezer olyan tisztázni való jogviszony szerepel, amely például cégátalakulásból, vagy megszűnésből adódik. Ezekben az esetekben tipikus hiba, hogy a munkavállalót bejelentik, de a cég átalakulása vagy megszűnése után kijelenteni elfelejtik őket, viszont egy következő munkahelyen újra bejelentik.

Ha valakivel az elkövetkező hónapokban azt közli a háziorvosa, vagy a kórház, hogy az adatbázis szerint nem jogosult az ellátásra, jogviszonyát 2007. december 31-ig rendezheti a megyei egészségpénztárnál. Arról azonban még nincs döntés, hogy annak, akinek nincs tisztázott jogviszonya, 2008-tól ki kell-e fizetnie az ellátást.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek