Benzin helyett sportra költhetjük az üdülési csekket "/>
Megjelent: 13 éve

Benzin helyett sportra költhetjük az üdülési csekket

Sportolásra és egészség-megőrzési célokra is felhasználhatók az idei évtől az üdülési csekkek, melyekből tavaly 25 milliárd forintnyi került forgalomba. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szerint a felhasználhatósági kör bővülésével a jelenlegi 6 ezerről 8 ezerre nőhet a csekket elfogadó szolgáltatók száma, tudta meg az mfor.hu.

Az idei évtől akár a fogorvost is felkereshetjük üdülési csekkel vagy egy fittness-terem szolgáltatásait is kiegyenlíthetjük vele. Az országgyűlés decemberi ülésén ugyanis elfogadta a csekk felhasználhatósági körének bővítését. Eszerint január 1-től sportegészségügyi, szabadidősport és egészség-megőrzési célokra is beváltható a juttatás. A jogcímek közül ugyanakkor kikerült a tankolás, amelyre a tavalyi esztendőben a csekk-felhasználók 7-8 százaléka tartott igényt.

8 ezer helyen fogadhatják el a csekket

"Ezentúl kizárólag szolgáltatások igénybevételére lehet csekket adni, a tavaly kibocsátottakat azonban még 2007 végéig be lehet váltani benzinre" - mondta el lapunknak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke. Karácsony Mihály ezzel együtt nem zárta ki, hogy a következő esztendőkben esetleg újra biztosítják majd ezt a lehetőséget.

Amire használható a csekk
Szálláshely
Utazás (vonat, busz, hajó)
Étkezés
Egészségmegőrzés
Sport
Kulturális szolgáltatások
Horgászengedélyek
Uszodai szolgáltatások
Állatkerti belépők
Hungaroring-belépők
Hungexpo-belépők
Tankolás

Jelenleg 6 ezer szolgáltató fogadja el az üdülési csekkeket, ám a felhasználhatósági kör bővülésével ez a szám a jövőben elérheti a 8 ezret. Ennek érdekében az alapítvány létrehozott egy egyetemistákból álló hálózatot: a megyénként három (Budapesten 15) emberből álló csapat tagjai március végéig minden kórházat, sportközpontot, uszodát és fittness-termet felkeresnek annak érdekében, hogy a jövőben náluk is beválthatók legyenek az üdülési csekkek. Ezt a célt támogatja a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége is, hiszen az új lehetőség hozzájárulhat a magyarok egészségmegőrzéséhez. Ezen a területen ugyanis igen rosszul állunk: hazánkban a lakosságnak mindössze 9 százaléka sportol rendszeresen.

Többen használhatják

Január 1-től egyébként nem csak a csekk felhasználhatóságának lehetőségeit, hanem a kedvezményezettek körét is bővítik. A munkáltató ezentúl nemcsak munkavállalójának, hanem azok családtagjainak is vásárolhat csekket, amely szakszervezeti és szövetkezeti tagoknak is juttatható.

"A szociálisan rászorulók, az alacsony jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és a nagycsaládosok is hozzájuthatnak kedvezményes üdülési csekkekhez" - mondta Karácsony Mihály. Hozzátette: az alapítvány február elején dönt a pályázat feltételeiről.

Tavaly 900 ezren éltek vele Svájci minta
A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, hazánkban 1988-tól elérhető üdülési csekket a kormány és hat szakszervezeti konföderáció hozta létre az 1939-es svájci Reka-Check mintájára. Tapasztalataikat a franciák is hasznosították, akik Chéques Vacances címen 1988-ban vezették be az utalványt.


Ami pedig a múltat illeti, a tavaly forgalomba kerülő csekkek értéke elérte a 25 milliárd forintot, amelyből 16 milliárdot juttattak a munkáltatók alkalmazottaiknak. A csekkek döntő többségét a felhasználók tavaly is kereskedelmi szálláshelyeken váltották be, több mint 9 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően a szállodák és panziók bevételeinek 25 százalékát már ez a vendégkör biztosítja.

Míg hat évvel ezelőtt még csak 100 ezren éltek a csekk biztosította lehetőségekkel, addig tavaly már közel 900 ezren. A kedvezményezett rászorulók száma is jelentősen emelkedett: 2000-ben 10 ezren, tavaly 280 ezren juthattak üdülési csekkhez, amelyből idén 65500 forintnyi juttatható adómentesen egy személynek. Tavaly ez az összeg 62500 forint volt, míg 2000-ben 20 ezer.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Sok a szigorítás a béren kívüli juttatásoknál
Bővül az üdülési csekkek felhasználási lehetősége
Leáldozott a 13. havi fizetések korának
Rekordot dönthet idén az üdülési csekk értékesítése
Éttermek is elfogadják majd az
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek