Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Bevándorlóbaráttá vált Japán?

Japán egyik legbefolyásosabb üzleti csoportja szerint a szigetországnak a korábbinál több bevándorlót kellene befogadnia - írta hétfőn a Mainicsi Simbun című lap, miközben a világ leggyorsabban öregedő országát komoly munkaerőhiány fenyegeti.

Az újság értesülése szerint a japán gazdasági szervezetek szövetsége (Keidanren), amely korábban a külföldi munkavállalók létszámának korlátozását hirdette, kedden bejelenti, hogy megváltoztatja ezzel kapcsolatos álláspontját.

A javaslatról, hogy több külföldi munkavállalót engedjenek be a japán munkaerő-piacra, a szigetországban sokan úgy vélik, hogy az veszélyt jelent a viszonylag alacsony bűnözési mutatójú és homogén japán társadalomra. Az országban csak kevés munkaadó biztosítja ugyanazokat a jogokat a külföldieknek, mint hazai társaiknak.

A Mainicsi Simbun híre olyan időpontban jelent meg, amikor a csökkenő lélekszámú ország komoly gazdasági gondok elé néz, beleértve a munkaerő csökkenését, amely kihathat a GDP-re.

Szakértők szerint Japánban 2015-re a lakosság egynegyede lesz idősebb 65 évnél; amennyiben ez az irányzat folytatódik, ötven éven belül egyharmadával csökkenhet a népesség.
A japán gazdasági szervezetek szövetsége most azt kezdeményezi, hogy változtassák meg a törvényeket a bevándorlás elősegítése érdekében. Ezzel egy időben szorgalmazza, hogy támogassák a külföldiek japán nyelvoktatását, illetve rendezzék a társadalombiztosításukkal kapcsolatos kérdéseket.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter