Megjelent: 13 éve

Bokros: A nyugdíj nem a szociális ellátás része

Öt kérdést próbált körüljárni Bokros Lajos és Ungár Klára a Kossuth Klubban rendezett vitájuk során. Az MDF elnöke több alkalommal aláhúzta: a szociális rendszer fenntartása nem mehet a munkára ösztönzés rovására, adja hírül a Népszava.

images

A két politikus igen élesen bírálta egymást: Ungár többnyire dogmatizmussal, Bokros pedig azzal vádolta beszélgető partnerét, hogy nem olvasta elég alaposan az MDF programját, olvasható a Népszavában.


Bokros: A nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer részeBokros elmondta, hogy a nyugdíjrendszer nem a szociális rendszer része, hanem biztosítási alapon szerzett váromány. Szerinte ugyanis közelíteni kellene a befizetéseket a kifizetésekhez azért, hogy a munkavállalónak nagyobb hajlandósága legyen a járulékok befizetésére. Ungár Klára elmondta, hogy ma Magyarországon a szegény emberek finanszírozzák a gazdagabbak nyugdíját, mert a szegényebb rétegekhez tartozók nem érik meg a nyugdíjt.

Bokros Lajos szerint a nyugdíjasoknak - az igazságosabb közteherviselés mellett - azért kellene jelképes egészségügyi hozzájárulást fizetniük, mert aki negyven évig dolgozott, nem szerezte meg örökre az ingyenes egészségbiztosításhoz a jogot. Ungár viszont úgy vélte: a nyugdíjas már "megvette" az egészségügyi szolgáltatást.

Bokros Lajos több alkalommal aláhúzta, hogy a szociális rendszer fenntartása nem mehet a munkára ösztönzés rovására, szerinte jóval kevesebb embernek kellene több segélyt kapnia. Ungár azonban úgy véli, hogy ezek a munkanélküliek nem választott életmódot folytatnak, és egy minimális szociális biztonságot meg kell teremteni.

Különböztek az álláspontok a svéd modell bevezétse kapcsán is.

Népszava
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Hatezerrel nőtt a külföldön dolgozók száma - megérkeztek a foglalkoztatottsági adatok

A munkakeresés átlagos időtartama 9,4 hónap volt, a munkanélküliek 33,8 százaléka legalább egy éve keresett állást. Teljes cikk

Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk