Megjelent: 11 éve

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma USA-ban

Az Egyesült Államokban a heti friss munkanélküliek száma a vártnál nagyobb mértékben esett vissza, a jelenlegi alacsony értékre utoljára két éve láthattunk példát, mely némi nyugalomra adhat okot a munkaerőpiac tekintetében.

A konkrét számadatot tekintve a heti friss munkanélküliek száma 435 ezer főre esett vissza az előző heti 459 ezres módosított értékről, míg az elemzők arra számítottak, hogy az új munkanélküliek száma az előzetesen bejelentett 457 ezres értékről 450 ezer főre fog csak visszaesni.

Négyheti mozgóátlaggal számolva, mely jobban jellemzi a munkaerőpiacot, az érték 446,5 ezer főre esett vissza, mely a legalacsonyabb értéknek felel meg 2008 szeptembere óta.

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya a vártnál is jobban szűkült szeptemberben, a Kínából érkező rekord közeli import ellenére is.

A hiány 44 milliárd dollárt tett ki, míg a korábbi felülvizsgált 46,8 milliárd deficitről 45,5 milliárdos hiányra való csökkenést vártak. A gyengébb dollár árfolyam már harmadik hónapja támogatta az exportot, ami 0,3 százalékkal 154,1 milliárd dollárra emelkedett, ebből 46,5 milliárd dollárt adott a szolgáltató ágazat. Az import eközben 1 százalékkal 198,1 milliárd dollárra esett vissza, azonban a vezető technológiai termékek behozatala rekord szintre ugrott.

A Kínából származó import értéke 35 milliárd dollárt tett ki, alig maradt el az augusztusi csúcsszinttől, míg a Kínába irányuló export 7,2 milliárd dollárra esett vissza. Ennek eredményeképp a Kínával szemben fennálló külker-deficit 27,8 milliárd dollárt ad, ami a valaha mért legnagyobb amerikai hiány a kereskedelmi kapcsolatokban.

A benzinárak emelkedése következtében az Egyesült Államokban az importárak az április óta mért legnagyobb emelkedésüket könyvelhették el, ugyanakkor a növekedés mértéke nem érte el az elemzők várakozásait. A konkrét számadatot tekintve az importárak 0,9 százalékkal emelkedtek októberben, mivel a fogyasztói cikkek árazása részben tudta csak ellensúlyozni a benzin árában történő kiemelkedő 3,3 százalékos növekedést. Az elemzők 1,2 százalékos importár-növekedéssel számoltak. Az exportárak a várt 0,5 százalékos emelkedés helyett ugyanakkor 0,8%-os növekedést mutattak.

Az adatok megjelenése után az EURUSD kurzus 1,3773-ról 1,3750 alá is benézett, majd innen az adatközlés előtti szintekre tért vissza az árfolyam.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter