Dávid Ibolya: A pénz azé, aki megtermeli "/>
Megjelent: 14 éve

Dávid Ibolya: A pénz azé, aki megtermeli

Demján Sándor nyitóbeszédével hétfőn Budapesten megkezdődött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által életre hívott Gazdasági Fórum. A pártok vezetői közül elsőként Dávid Ibolya, az MDF elnöke vázolta fel gazdaságpolitikai elképzeléseit a munkáltatók képviselőinek

Dávid Ibolya előadásából kiderült: jelentős egybeesések vannak a párt törekvései és a VOSZ által megfogalmazott elvárások között. Mindkét fél kiemelt fontosságot tulajdonít például a nagyarányú állami elvonások mérséklésének, a kkv-k hitelekkel és kockázati tőkejuttatással történő segítésének, az oktatási rendszer megreformálásának (ezen belül a szakképzési rendszer helyreállításának megbecsülés szempontjából), valamint a bürokrácia és az államaparátus nem fűnyíró elv szerint történő leépítésének.

A gazdasági fejlődés legfőbb akadályának Dávid Ibolya a közélet tehetetlenségét, azt a mentalitást tartja, amely megakadályozza a politikai elitet a közös célokban való egyetértésben és a felelősségvállalásban. A nagyvállalatok Magyarországon képesek sikeresen működni, a KKV-szektor azonban megerősítésre szorul, amit csakis állami garanciájú, piaci szempontok alapján odaítélt hitelekkel, a külpiacokra lépéshez nyújtott állami segítséggel lehetne orvosolni, véli az elnökasszony.

Az MDF választási programjának egyik fontos pontja a nagyarányú elvonások csökkentése, ugyanis "mindig az a legjobb gazdája a pénznek, aki azt megtermeli" - emelte ki. A haladás egyik legfontosabb feltétele szerinte, hogy Magyarországon 2010-ben bevezessék az eurót.


A hétfői megnyitón (jobbról): Bartha Ferenc (VOSZ), Demján Sándor, Dr. Bod Péter Ákos, Dávid Ibolya, Dr. Pongrácz Tibor, Lepsényi István (a VOSZ soros elnöke)

A két napos rendezvény megnyitó-beszédében Demján Sándor, a VOSZ elnöke elmondta: "Azt szeretnénk, hogy a vállalkozó az érdekei és ne az érzelmei alapján döntsön, s ne süllyedjen passzivitásba, ha nem lát megvalósítható programokat."

Demján Sándor "Nem mondjuk meg, kire szavazzon, de ha úgy érzi, hogy egy üzleti terv lyukas, ne szégyellje alkalmazottjait befolyásolni" - tette hozzá Demján. A Trigránit vezére Dávid Ibolya előadását követően kifejtette: a VOSZ szakértői konkrét választ kérnek a gazdaságpolitikai elvárásokban megfogalmazott célok minden pontjára.

"Az értékeléssel célunk befolyásolni a pártokat, hogy a programokról, ne pedig az osztozkodásról szóljon a vita. Arról beszéljünk, hogyan tud a gazdaság többet termelni" - mondta Lőrincze Péter munkabizottság-vezető, a gazdaságpolitikai elvárások egyik kidolgozója.

Pontozzák a pártokat
Mint arról az mfor.hu korábban beszámolt, a VOSZ szakértői pontozási rendszert dolgoztak ki a pártok gazdaságpolitikai teljesítményének értéke- lésére. Ezt a minősítést előzi meg az elnökökkel történő konzultáció. "Amikor a pártok meghirdetik programjaikat, az négy évre szóljon, ha pedig adni akarnak, mondják meg, honnan kívánnak elvenni" - tette hozzá. Lőrincze szerint nem csak vállalkozói elvárásokat vettek számba, hanem olyan nemzeti célokat is, amelyek mögé az egész társadalomnak, a szakszervezeteknek és a nyugdíjasoknak is fel kell sorakozniuk.

A megbeszélések hétfő délután Hiller István MSZP-elnökkel és Veres János pénzügyminiszterrel, kedden délelőtt Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével, délután pedig Orbán Viktorral, a Fidesz első emberével folytatódnak.

Nagy Vajda Zsuzsa
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek