Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Diplomás pálinkamestereket képez a Corvinus Egyetem

Rövidesen egyetemi szinten is megindul a pálinkamesterek képzése Magyarországon: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Élelmiszertudományi Karának pálinkamester szakmérnök, illetve szaktanácsadó képzése 2012 őszétől levelező tagozaton várja a pálinkakészítés iránt érdeklődőket.

images

images

A pálinkás szakmában az utóbbi években megindult egyfajta öntisztulás, megfigyelhető a minél magasabb minőségre törekvés, ennek köszönhetően jött létre 2008-ban a pálinka törvény is - idézte fel az MTI-nek a Corvinus újonnan indított szakának szakfelelőse.

Kasza Gyula egyetemi adjunktus elmondta, hogy másfél éven keresztül tevékenykedett a Pálinka Nemzeti Tanács titkáraként, és ez idő alatt egyre többen keresték meg arról érdeklődve, hol képezhetnék magukat tovább a pálinkák világában, hogyan tanulhatnák meg felsőfokon a párlatkészítést.

A Corvinuson már tíz éve nagy sikerrel működik a szőlész-borász szak, felsőfokú pálinkamester képzés azonban mostanáig nem volt elérhető Magyarországon - emlékeztetett a szakember.

Elmondása szerint ezért a BCE munka mellett elvégezhető, diplomával elismert szakirányú továbbképzést állított össze a pálinkás szakemberek és a pálinkakészítés iránt érdeklődők részére. Az egyetem célja, hogy aktívan hozzájáruljon a pálinkás szakma szakember-ellátottságának és szakmai presztízsének fejlesztéséhez.

Mint kiemelte, a képzés összeállításánál a piac által elvárt ismereteket, illetve az elmélet és gyakorlat összhangját tartották szem előtt, melynek alapján a hallgatók elláthatják a pálinkakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatait, vagy akár saját pálinkafőzdét menedzselhetnek.

Kasza Gyula megjegyezte, a képzés által érintett legfontosabb területek kiterjednek a pálinkakészítés technológiájára, műveleteire és berendezéseire, a pálinkaminőség-vizsgálatra és a minősítésre (bírálatra), a nyersanyagismeretre, a különleges párlatok készítésére, a pálinkakultúrára, pálinkamarketingre és a szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretekre.

Minden tantárgyat olyan oktatók tanítanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében ráadásul sok olyan előadót - híres pálinkamestereket, tapasztalt kereskedőket, neves étteremtulajdonosokat, reklámszakembereket - látnak vendégül, akik egy-egy óra keretében saját személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait - árulta el a szakfelelős.

Mint hozzáfűzte, a képzés résztvevői az élelmiszertudományi kar jól felszerelt laborjában és pálinkatanüzemében mélyíthetik el az elméletben megtanultakat. A hallgatók emellett minden félévben tanulmányi túrára indulnak, amelynek keretében megismerkednek egy-egy országrész nevezetes főzdéivel, párlataival és elismert szakembereivel.

Kasza Gyula beszámolója szerint a négy féléves képzés 15 főtől indítható. A szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezők pálinkamester szakmérnök, míg a más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók pálinkamester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.

A képzés nyitva áll a felsőfokú képzettséggel nem rendelkezők számára is, részükre azonban diploma nem, csak a képzésen való részvételt tanúsító igazolás lesz kiadható. Az oktatásra augusztus 31-ig lehet jelentkezni; részletes adatokat a www.palinkamesterkepzes.hu honlapon találhatnak az érdeklődők.
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hosszabb lehet az idei félév az egyetemeken

A hosszabbításra egy frissen megjelent kormányrendelet ad lehetőséget az intézményeknek. Teljes cikk

Érettségi: aki lebetegszik vagy karanténba kerül, csak októberben próbálkozhat újra

A szabály főleg azokat a diákokat érinti negatívan, akik szeptemberben el akarják kezdeni főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat. Teljes cikk

Ha így megy tovább, 10-15 év múlva nem lesz, aki kémiát tanítson az iskolákban

Az SZ2A alapítvány elnöke szerint a természettudományos tanárok számának csökkenése ahhoz vezethet, hogy kevesebb lesz az orvos, a mérnök és a vegyész. Teljes cikk