kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Egyenként segítene a kormány a válság miatt kirúgottakon

Le kell ülni minden egyes emberrel, aki a válság miatt, csoportos létszámleépítés következtében vesztette el munkáját, hogy megtaláljuk a lehetséges megoldásokat – mondta az mfor.hu-nak Tukacs István válságkezelési kormánybiztos. Különösen veszélyben lehetnek az autógyártó és beszállító cégeknél dolgozók, akiken az átképzés és az iparági fejlesztések támogatása segíthet.

Bár sokan kritizálták a kormányt az elmúlt időszakban, hogy nem tesz konkrét lépéseket a válság munkaerőpiacra gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére, úgy tűnik, lassan mégis megismerhetjük a leépítések csökkentése érdekében tett intézkedések részleteit. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: ha hosszú ideig tart a recesszió, akkor további állami támogatásokra is szükség lehet.

Tukacs István, a gazdasági válságövezetek kezelésével összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos az mfor.hu-nak elmondta: azt tervezik, hogy minden egyes emberrel, akit a krízis miatt csoportos létszámleépítés során küldtek el, leülnek, hogy megbeszéljék, milyen konkrét döntésekkel tudnak segíteni.

Ugyan az elbocsátások nagy számát tekintve ez meglehetősen nehéz vállalkozásnak tűnik, az államtitkár elmondása szerint ezt úgy fogják megvalósítani, hogy minden egyes csoportos leépítési szándék (legalább harminc fő elküldése) bejelentése után – amennyiben ez már visszavonhatatlan - a helyi munkaügyi szervezetet bevonva létrehoznak egy bizottságot, amelynek célja az elküldöttek munkához segítése lesz.

A leépítettek álláskeresési támogatásban részesülhetnek, emellett tárgyalhatnak a korkedvezményes nyugdíj lehetőségéről is. Ezen felül információkkal látják el őket a helyi munkalehetőségekről, a munkahelyek jellegéről, számáról.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek a piacvesztés miatt átszervezésre kényszerülnek, de elkerülhetőnek látják a nagyarányú leépítést, és helyette munkaidő- illetve bércsökkentéssel próbálnak költségeket megtakarítani, lehetőségük lesz a bérkülönbözet egy részét visszaigényelni.

Az elbocsátottak újbóli elhelyezkedésén segíthet az is, hogy azok a cégek, amelyek ilyen jelentkezőket vesznek fel, járulékkedvezményben részesülhetnek. Ez bármilyen típusú vállalkozásnak – akár kis- és közepes vállalatnak – is járhat.

Az átképzés a megoldás?

Ugyanakkor vannak bizonyos ágazatok – mint az autóipar -, amelyekben olyan speciális szaktudással rendelkező emberek dolgoznak, akiknek állásuk elvesztése után szinte semmilyen esélyük sincs elhelyezkedni más szektorokban. Rajtuk segíthet az átképzés, amely során új szakmát tanulhatnak. Tukacs István tájékoztatása szerint erre is jelentős összegeket fordíthatnak a bejelentett 80 milliárd forintos támogatásból.

A leépítések számokban

Októberben és novemberben mintegy négyezer munkahely megszüntetését jelentették be az illetékes munkaügyi központokban. Ezen felül a cégek mintegy tízezer munkahely felszámolásának tervét jelezték a szaktárcának. Ezek között található a Suzuki is, amely 1200 fő leépítését jelentette be. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy több százezer ember elveszítheti az állását a krízis miatt. A kormány óvatosabban fogalmaz: szerintük néhány tízezer lehet a leépítettek között.
Adler Judit, a GKI foglalkoztatáspolitikai kutatója viszont úgy véli: az átképzéseket addig nem érdemes erőltetni, amíg nem körvonalazódnak a gazdaság újjászerveződésének fő irányai. Konkrét célok nélkül ugyanis nincs sok értelme a képzésnek (kivéve az alapismereteket például nyelvből, számítástechnikából).

A szakember szerint az elhúzódó recesszió az autóipar viszonylag tartós visszaesésével járhat, ami végleges elbocsátásokhoz is vezethet. A válság a reálgazdaság strukturális átrendeződését is jelenti majd, melynek jellemzői még nem látszanak, de az egyértelmű, hogy a foglalkoztatási struktúrát is módosítani fogja. Az elbocsátottak - akiknek jó része betanított munkás - nem ugyanoda kerül majd vissza, ahonnan elküldték.

Segíthet a zöld autók gyártása

A kormány munkaügyi típusú támogatásával kapcsolatban Adler Judit úgy fogalmazott: az összeg valószínűleg csak a válság enyhítésére elegendő, teljes kivédésére nem. Természetesen ez függ attól is, mennyi ideig tart majd a krízis, s milyen mélyen hatja át a gazdaság egészét. A kabinet támogatása feltehetően lassítja az elbocsátások ütemét és mértékét, de ha túl hosszú ideig tart a recesszió, akkor ez csak a kezdeti időkben jelenthet átmeneti segítséget.

Az egyelőre nagyon bizonytalan, hogy a hazai autóiparban mekkora lehet az elbocsátások mértéke. Ez függ a nemzetközi cégek lépéseitől, a számukra nyújtott segélyek összegétől is. Szakértők szerint sokat jelenthet a fejlesztések, beruházások segítése, de jelentős megrendeléshez juthatnának a cégek azáltal is, ha az olyan alternatív megoldások elterjedését támogatnák, amelyek révén kis fogyasztású, zöld gépjárműveket gyártanának nagy számban.  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dobrev Klára: Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra

Európában Magyarországon költik a legkevesebbet a nyugdíjakra, idős honfitársainkra - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője szombati... Teljes cikk

Új vállalkozásfejlesztési központot hoztak létre a romák elhelyezkedésének támogatására

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély... Teljes cikk

Nagy Márton: a munkanélküliség emelkedése átmeneti

Egyre többen akarnak dolgozni Magyarországon - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szombaton a Tranzit Választások éve - változások éve... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek