Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Egyre több a méhcsalád és a méhész Magyarországon

Magyarországon folyamatosan nő a méhcsaládok és a méhészek száma: az országban több mint 20 ezren foglalkoznak méhészettel, a méhcsaládok száma pedig meghaladta az egymilliót - közölte Gere Antal Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági főosztályának állattenyésztési szakreferense kedden Budapesten egy szakmai fórumon.

Az eszmecserét a méhegészségügy témájáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a milánói Katolikus Egyetem független európai kutatóintézete (OPERA) szervezte egy több országot érintő roadshow keretében.

A magyar szakember arról is beszámolt, hogy a magyar méhállomány utóbbi években tapasztalható növekedése miatt várhatóan - a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében - mintegy 30 százalékkal emelhető az ágazat támogatottsági szintje.

Az MTI korábbi információi szerint a magyar méhészet évente mintegy 4 millió euró - több mint egymilliárd forint - támogatáshoz jut. Ezt az összeget fele-fele arányban fedezi az unió és a magyar nemzeti forrás. Most az EU a méhészet támogatásakor figyelembe veszi a méhcsaládok számát, ami Magyarországon az utóbbi években összességében mintegy 30 százalékkal nőtt.

Gere Antal Gábor azt is ismertette: Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség nagymértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az azzal összefüggő időjárástól. A méztermés tekintélyes részét, évente 12-15 ezer tonnát exportálják.

Békési László, a gödöllői Kisállat-tenyésztési Kutatóintézet (KÁTKI) tudományos főmunkatársa elmondta: az általa képviselt kutatóintézet 100 éve foglalkozik méhészeti problémákkal, beleértve a méhegészségügyet is. Utóbbi kérdéskör manapság nagy érdeklődésre tart számot, a méhpusztulások okozta világpánik miatt. De szerinte a gondok ezen a területen mégsem olyan nagyok, mint első látásra tűnnek.

A méhcsaládok száma 2006-tól csökkent Észak-Amerikában. Ennek azonban az oka az egészségügyi problémákon kívül az is lehet, hogy gazdaságilag már nem éri meg méhészettel foglalkozni, mert nagyüzemi ágazatként nem termel elegendő profitot.

De megjegyezte ugyanakkor, a méheket időről-időre sújtja a táplálékhiány, a klímaváltozás, a kémiai stressz, a toxikus anyagok, valamint a méheket támadó különböző kórokozók, például élősködők, atkák, vírusok. A méhek toleranciája pedig csökkent az utóbbi időben.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter