Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Egyre több a méhcsalád és a méhész Magyarországon

Magyarországon folyamatosan nő a méhcsaládok és a méhészek száma: az országban több mint 20 ezren foglalkoznak méhészettel, a méhcsaládok száma pedig meghaladta az egymilliót - közölte Gere Antal Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági főosztályának állattenyésztési szakreferense kedden Budapesten egy szakmai fórumon.

Az eszmecserét a méhegészségügy témájáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a milánói Katolikus Egyetem független európai kutatóintézete (OPERA) szervezte egy több országot érintő roadshow keretében.

A magyar szakember arról is beszámolt, hogy a magyar méhállomány utóbbi években tapasztalható növekedése miatt várhatóan - a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében - mintegy 30 százalékkal emelhető az ágazat támogatottsági szintje.

Az MTI korábbi információi szerint a magyar méhészet évente mintegy 4 millió euró - több mint egymilliárd forint - támogatáshoz jut. Ezt az összeget fele-fele arányban fedezi az unió és a magyar nemzeti forrás. Most az EU a méhészet támogatásakor figyelembe veszi a méhcsaládok számát, ami Magyarországon az utóbbi években összességében mintegy 30 százalékkal nőtt.

Gere Antal Gábor azt is ismertette: Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség nagymértékben függ a növényi kultúrák aktuális állapotától és az azzal összefüggő időjárástól. A méztermés tekintélyes részét, évente 12-15 ezer tonnát exportálják.

Békési László, a gödöllői Kisállat-tenyésztési Kutatóintézet (KÁTKI) tudományos főmunkatársa elmondta: az általa képviselt kutatóintézet 100 éve foglalkozik méhészeti problémákkal, beleértve a méhegészségügyet is. Utóbbi kérdéskör manapság nagy érdeklődésre tart számot, a méhpusztulások okozta világpánik miatt. De szerinte a gondok ezen a területen mégsem olyan nagyok, mint első látásra tűnnek.

A méhcsaládok száma 2006-tól csökkent Észak-Amerikában. Ennek azonban az oka az egészségügyi problémákon kívül az is lehet, hogy gazdaságilag már nem éri meg méhészettel foglalkozni, mert nagyüzemi ágazatként nem termel elegendő profitot.

De megjegyezte ugyanakkor, a méheket időről-időre sújtja a táplálékhiány, a klímaváltozás, a kémiai stressz, a toxikus anyagok, valamint a méheket támadó különböző kórokozók, például élősködők, atkák, vírusok. A méhek toleranciája pedig csökkent az utóbbi időben.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk

Diákok bojkottálnák az április 19-i iskolanyitást

Az ADOM azt javasolja, hogy a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul, és az... Teljes cikk

Így lehet most ügyet intézni a NAV-nál

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain, kirendeltségein és... Teljes cikk