Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Együtt ünnepel négy szakszervezeti konföderáció május 1-jén

Négy szakszervezeti szövetség együtt ünnepli május 1-jét Budapesten a Városligetben. Az idén a központi színpadon nem tartanak beszédeket, a fórumokra, vitákra az egyes szakszervezeti sátrakban várják az érdeklődőket.

Erről az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, illetve a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma vezetői tartottak közös sajtótájékoztatót pénteken Budapesten.

Hangsúlyozták: a konvergenciaprogramot, a munkavállalókra háruló szigorításokat eddig is elutasították, azokat nem egyetértésükkel valósítja meg a kormány. De most már azt mondják: "eddig, és ne tovább!". Ez lesz az idei május 1-jei jelmondatuk. A munkavállalók reálkeresete 7,2 százalékkal csökkent az idei év elején, a további megszorításokat határozottan elutasítják - hangsúlyozták a szakszervezeti vezetők.

A szakszervezetek szerint az sem igazságos, hogy a munkavállalókra lényegesen több terhet helyez a kormány, mint a munkáltatókra. Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke az ír példával kapcsolatban elmondta: ott olyan nagy volt a szegénység az európai uniós csatlakozást követően, hogy könnyebb volt közös nevezőre jutni a szigorításokról.

A négy szakszervezeti konföderáció a május 1-jei felhívása egyebek között hangsúlyozza: tisztességes munkajövedelmet, biztonságos és egészséges munkakörülményeket, a munkahelyeken törvényes rendet akarnak. Nem hajlandók több terhet elviselni. Tiltakoznak bármilyen jogcímen megfogalmazott, minden további adó, járulék bevezetése ellen. A járulékokat nem a magánbiztosítók profitjának növelésére akarják befizetni. Elutasítják a piac mindenhatóságára hivatkozó gazdaságpolitikai elképzeléseket.

A négy szakszervezeti konföderáció arra hívja fel a szakszervezeti tagokat, munkavállalókat, hogy egységes fellépéssel fejezzék ki akaratukat, elszántságukat.  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter