Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Elbocsátástól tart a pedadógus szakszervezet

Nagygyűlést tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) november 7-én Budapesten, melyen a 2010-es költségvetés oktatást érintő megszorításai ellen tiltakoznak - mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A PDSZ a vidéki nagyvárosokban fórumokon szeretné tudatosítani a pedagógus társadalomban a jövő évi költségvetés negatív hatásait. A szabolcsi megyeszékhelyen megtartott fórumon Kerpen Gábor közölte: az érdekvédelmi szervezet november 7-én megrendezendő budapesti nagygyűlésen fog tiltakozni a több társszervezettel közösen a jövő évi büdzsé ellen.

Az érdekvédő elmondta: a 2010-es költségvetés mintegy 63 milliárd forintot von el a közoktatástól, ebből 17 milliárd a gyermekek ingyenes és támogatott étkeztetését érinti. Feltéve, hogy ezt visszateszik, még akkor is 46 milliárdos forráskivonás történik - tette hozzá. Kerpen Gábor emlékeztetett arra is: 2007-ben több ezer pedagógust bocsátottak el az állásából a kötelező óraszámok módosítása miatt, ily módon a kormány 34 milliárd forintot spórolt.

Most ennek az összegnek másfélszereséről van szó, így kikövetkeztethető, hogy mi fog történni az oktatásban: újabb iskolákat és óvodákat fognak összevonni, esetleg megszüntetni - vélte az érdekvédő.

Hozzátette: az elvonás miatt veszélybe kerül a kistelepüléseken az iskolai ellátás, de az alapfokú művészetoktatás is jelentős forrásokat veszít el.

A PDSZ elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy a pedagógusok továbbképzésére fordított normatíva megszűnik. De a továbbképzési kötelezettség megmarad, így a pedagógusnak saját zsebéből kell finanszíroznia képzését.

A közoktatásban dolgozók éves illetménye fokozatosan csökken, így ők körülbelül egyhavi illetménnyel kevesebből gazdálkodhatnak. Az évi 14 ezer forintos szakkönyvtámogatásból tízezer forintot von ki a kormány, így egy hetilapot sem tudnak megvenni a nevelők a havi alig négyszáz forintos támogatásból - mondta Kerpen Gábor.

A kormánynak vissza kell vonnia költségvetési tervét, a PDSZ pedig ezért mindent meg fog tenni - közölte az elnök, aki szerint az érdekvédelmi szervezet folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a többi szakszervezettel.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk