Ellenőrzések slágertémái: nyugta és foglalkoztatás"/>
Megjelent: 14 éve

Ellenőrzések slágertémái: nyugta és foglalkoztatás

Ellenőrzések slágertémái: nyugta és foglalkoztatás Az adóhatóság a közterületeken, vásárokon árusítók körében is rendszeresen vizsgálja, hogy a kereskedők tevékenységüket bejelentés alapján vagy anélkül végzik. Az elmúlt időszakban a taxis drosztokon is sűrűbben fordultak meg az adóellenőrök Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ellenőrzések slágertémái: nyugta és foglalkoztatás
Az APEH és a VPOP együttműködési megállapodása alapján a két hatóság közösen ellenőrzött országos kirakodó vásárokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szeptemberben és októberben.

A korábbi időszakhoz képest kisebb arányban tapasztaltak szabálytalanságot a revizorok, hiszen a 63 ellenőrzés 30 százalékánál állapítottak meg különböző hiányosságot.

A leggyakoribb a nyugta-, számlaadási kötelezettség elmulasztása, vagy hiányos adattartalommal való kiállítása volt. Négy esetben viszont a kereskedő engedély és adóhatósághoz történő bejelentkezés hiányában gyakorolta tevékenységét.

Az egyik vállalkozónál 318 ezer forint értékű igazolatlan eredetű árut találtak. A bírság mellett 12 napra az adóköteles tevékenység gyakorlását is felfüggesztik.

Az elmúlt időszakban a taxis drosztokon is sűrűbben fordultak meg az adóellenőrök. Az áfa mérték szeptemberi változásához kapcsolódó taxaméter átállítási kötelezettség teljesítésének kontrollálása mellett elsődlegesen a bizonylat kiállítási kötelezettséget ellenőrizték. A személyszállítást végző adózóknál elvégzett 23 vizsgálat közül négy esetben semmilyen bizonylatot nem állítottak ki a fuvardíjról a vállalkozók.

További öt esetben hiányos adattartalommal állították ki a számlát, vagy a nyugta adattartalma nem volt olvasható. Olyan mulasztás is előfordult, hogy a taxaméterben nem volt gépszalag, így a nyugta kinyomtatására nem is kerülhetett sor. Egy esetben a vizsgálat feltárta, hogy a vállalkozó bejelentetlen alkalmazottat foglalkoztatott.

Megjegyzendő, hogy az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét széles körben vizsgálja az adóhatóság. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábbi évekhez képest jelentősen bővült az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel foglalkoztatottak száma.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétféleképpen sújtja a minimálbéreseket a járvány

Anyagilag és egészségileg is ki vannak téve a járványnak a kötelező legkisebb keresetért dolgozó munkavállalók. Teljes cikk

A Semmelweis Egyetem letesztelteti koronavírusra külföldön járt dolgozóit

Az óvintézkedésekre a környező országokban tapasztalható koronavírusos esetszám-emelkedés miatt van szükség. Teljes cikk

Somogy megyében közel 4 ezer embernek igényeltek munkahelyvédelmi bértámogatást

A munkahelyvédelmi bértámogatásnál fontos elv volt, hogy minden magyar vállalkozást elérjen. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek