Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Elmaradhat az egy egészségbiztosítós modell bevezetése Szlovákiában

Pénzhiány miatt elmaradhat az egy egészségbiztosítós modell bevezetése Szlovákiában, mivel a pénzügyi tárca adósságcsökkentésre kívánja költeni a jövő évi költségvetésnek azt a részét, amelyet korábban a magánkézben lévő egészségbiztosítók felvásárlására terveztek fordítani - számolt be az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap kedden.

Az egy egészségbiztosítós modell szlovákiai bevezetésének tervét még 2012 októberben hagyta jóvá Robert Fico kabinetje, amely attól az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb kihasználását várja. Szlovákiában a legutóbbi adatok szerint az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító uralja az ügyfélpiac mintegy kétharmadát. A többi biztosított a két magánbiztosító, a Dovera és az Union ügyfélállományába tartozik.

Az eredeti terv szerint Szlovákiában már az idén meg kellett volna szűnnie az 1993-ban bevezetett több-biztosítós egészségügyi rendszernek, amit az egy - állami kézben lévő - egészségbiztosítós modell váltott volna fel. Az új modell bevezetésének folyamatában a terv bemutatása óta folyamatos késedelem tapasztalható, a legutóbbi - tavaly őszi - hivatalos közlés szerint a transzformációra 2015-ben kerülhetett volna sor. A legújabb információk, a 2015-ös költségvetés tervezete szerint azonban most ez az időpont is kérdésessé vált.

Az átállás folyamatát egy, az egészségügyi tárca által készített transzformációs törvény szabályozná, ez ugyan már elkészült, de mindezidáig nem fogadták el, mert továbbra is kérdéses, hogy miként teremti majd elő a kormány a magán-egészségbiztosítók részvényeinek vagy törzsállományának felvásárlásához szükséges anyagi eszközöket. Sajtóinformációk szerint az átálláshoz szükséges több százmillió eurós nagyságrendű összeget a szlovák kormány a Slovak Telekom állami kézben lévő, kisebbségi részvénycsomagjának tervezett eladásából befolyó mintegy 1 milliárd eurós összegből biztosíthatta volna. Ezt az összeget azonban a 2015-ös költségvetés tervezete szerint az államadósság csökkentésére kívánja fordítani Robert Fico kabinetje.

A pozsonyi magyar nyelvű lap szerint, mivel a szlovák kormány jövőre az államadósság növekedésének megállítását jelölte meg legfontosabb céljának, egyre kisebb az esélye annak, hogy megvalósul az egy egészségbiztosítós modell bevezetése, ami a Fico-kabinet legnagyobb hatású reformja lett volna. Hozzáteszi: a GDP- arányos bruttó szlovák államadósság jövőre ugyan 56,2 százalékra nő az idei 55,2 százalékról, egy évvel később azonban már csökkenést feltételez a költségvetési tervezet, amely szerint 2017-ben az államadósság 53,4 százalékra eshet vissza.

A lap szerint az, hogy a távközlési cég állami tulajdonrészéből származó bevételt az államadósság csökkentésére akarják használni, azt jelzi, hogy a Fico-kabinet mindent igyekszik megtenni azért, hogy az államadósság ne nőjön 57 százalék fölé. Ez utóbbi ugyanis az adósságfékről szóló törvény értelmében azt eredményezné, hogy a kormánynak kiegyenlített, azaz nullszaldós költségvetést kellene készítenie.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter