Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Elutasítja a VDSZ segítségét a Hankook a halálos munkabaleset ügyében

Elutasította a Hankook Tire Magyarország Kft. vezetése a vegyipari szakszervezettel (VDSZ) közös balesetvédelmi feltáró bizottság létrehozását, amit egy közelmúltban történt halálos munkahelyi baleset kapcsán kezdeményezett az érdekképviselet.

A VDSZ hétfői közleménye szerint a szakszervezet elnöke a baleset kapcsán azonnali intézkedést követelt, és felajánlotta, hogy részt vesznek a munkahelyi kockázatok felmérésében és a hiányosságok pótlásában.

A leírtak szerint Székely Tamás a helyszínen tett javaslatot a cégvezetésnek a közös munkára, ám azt a vállalat ügyvezető igazgatója, Lee Sang Il írásban elutasította azzal, hogy a vállalat "nem tartja időszerűnek egy, a szakszervezettel közös ad hoc munkavédelmi feltáró csoport létrehozását".

A VDSZ közleményében felháborítónak nevezte, hogy "a cég vezetése még egy ilyen tragédia után sem hajlandó a szakszervezettel együttműködni", annak ellenére, hogy "a bizottságnak nem a konkrét eset kivizsgálása lenne a feladata - hiszen arra ott vannak a hatóságok - hanem a biztonság javítása".

Az érdekvédők attól tartanak, hogy ez a magatartás rossz példa lehet azoknak a cégeknek, amelyeknél eddig is gyakran figyelmen kívül hagyták a magyar munkavédelmi előírásokat.

A Hankook Tire Magyarország Kft. a sajnálatos munkahelyi balesettel kapcsolatos vizsgálat lezártáig nem kíván nyilatkozni. A cég mindent megtesz a baleset feltárásáért, és annak érdekében teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal - közölte a vállalat vezetése az MTI-vel.

A Hankook rácalmási gyárában június 4-én egy alapanyagkeverő-gép kürtőjénél szenvedett halálos balesetet az egyik gyártósoron karbantartási munkálatokat végző munkás. A 23 éves mezőfalvi fiatalember létrán állva, a gép belsejében dolgozott, amikor annak ötszáz kilogrammos ajtaja kimozdult, becsapódott. A férfi leesett a létráról, eltörött a nyakcsigolyája, és azonnal meghalt.

A halálos munkahelyi baleset körülményeit a munkavédelmi felügyelőség bevonásával, közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk