Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Emberkereskedelemmé fajult a kelet-európaiak munkavállalása Angliában

Becsapott kelet-európai munkavállalók tucatjait szabadították ki embercsempészek hálójából a brit hatóságok; magyar érintettről nincs hír.

A rajtaütést a rendőrség keddi beszámolója szerint Közép- és Észak-Angliában, Northamptonshire és Lincolnshire grófságokban hajtották végre.

Az akcióban hatvan, irataiktól megfosztott kelet-európait - köztük gyerekeket - helyeztek biztonságba, nyolc embercsempészt pedig őrizetbe vettek. Az esetet ismertető rendőrségi szóvivő a BBC-nek elmondta: a szervezett bűnbanda által Angliába csábított munkavállalók közül a legfiatalabb 15, a legidősebb 67 éves. Őket áldozatként és lehetséges tanúként kezelik a hatóságok.

A banda a rendőrségi gyanú szerint hirdetésekkel, illetve ügynökségek útján toborozta a munkavállalókat Kelet-Európából. Amikor megérkeztek, személyi okmányaikat elvették tőlük, és fizetségük egy részétől is megfosztották őket lakbér és közlekedési költség címén.

A most kiszabadított kelet-európaiak éppen egy hagymaföldön dolgoztak, amikor a rendőrség és a bevándorlási hatóság összesen mintegy kétszáz embere - több havi előkészület után - akcióba lépett.

A kelet-európaiak nemzetiségét a rendőrök nem fedték fel.
A londoni magyar konzulátuson az MTI kérdésére kedden azt mondták: a képviseletre nem érkezett értesítés arról, hogy az érintettek között magyar állampolgárok lennének.
Korántsem ez az első eset arra, hogy munkaígérettel rászedett kelet-európaiak kerülnek nehéz helyzetbe Nagy-Britanniában; a becsapottak között nagy számú magyar is volt az elmúlt hónapokban.

A jelenségről néhány hónapja a BBC televízió is riportfilmet sugárzott. Ebben az hangzott el, hogy emberkereskedelemmé fajult a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai kiközvetítésének jelentős része, amelyre nem létező állásokért vagy embertelen szálláskörülményekért több száz fontot kizsaroló szervezők telepedtek rá, adósságcsapdába ejtve az áldozatokat.

Nagy-Britannia az EU-bővítés 2004-es első hulláma után azonnal megnyitotta az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - munkavállalói előtt a brit munkapiacot. A brit kormány annak idején évente 5-13 ezer tartós kelet-európai letelepülővel számolt, de a hivatalos adatok szerint is jóval több mint 800 ezren érkeztek. Most már azonban megfordulni látszik az áradat: az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet által nemrégiben kiadott felmérés szerint a kelet-európaiak fele már hazament, és az újonnan érkezők száma is meredeken csökken.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ügyfelére támadt egy futár Kaliforniában

A 21 éves futárt letartóztatták és többet nem szállít csomagot az Amazonnál. Teljes cikk

A digitális technológia és a fenntarthatóság 6 millió munkahelyet teremthet Európában 2030-ig 

2020-ban a világjárvány 3,5 millió munkahely megszűnését okozta Európában, az erőteljes szabadságolási programok ellenére is. A munkahelyek száma... Teljes cikk

Európai minimálbér: Magyarországon 30 százalékos emelés kellene

Az Európai Bizottság szerint az európai minimálbér az egyes tagállamokban az átlagbér 50 százaléka kell, hogy legyen, ennek eléréshez a 2021-ben... Teljes cikk