kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Emberkereskedelemmé fajult a kelet-európaiak munkavállalása Angliában

Becsapott kelet-európai munkavállalók tucatjait szabadították ki embercsempészek hálójából a brit hatóságok; magyar érintettről nincs hír.

A rajtaütést a rendőrség keddi beszámolója szerint Közép- és Észak-Angliában, Northamptonshire és Lincolnshire grófságokban hajtották végre.

Az akcióban hatvan, irataiktól megfosztott kelet-európait - köztük gyerekeket - helyeztek biztonságba, nyolc embercsempészt pedig őrizetbe vettek. Az esetet ismertető rendőrségi szóvivő a BBC-nek elmondta: a szervezett bűnbanda által Angliába csábított munkavállalók közül a legfiatalabb 15, a legidősebb 67 éves. Őket áldozatként és lehetséges tanúként kezelik a hatóságok.

A banda a rendőrségi gyanú szerint hirdetésekkel, illetve ügynökségek útján toborozta a munkavállalókat Kelet-Európából. Amikor megérkeztek, személyi okmányaikat elvették tőlük, és fizetségük egy részétől is megfosztották őket lakbér és közlekedési költség címén.

A most kiszabadított kelet-európaiak éppen egy hagymaföldön dolgoztak, amikor a rendőrség és a bevándorlási hatóság összesen mintegy kétszáz embere - több havi előkészület után - akcióba lépett.

A kelet-európaiak nemzetiségét a rendőrök nem fedték fel.
A londoni magyar konzulátuson az MTI kérdésére kedden azt mondták: a képviseletre nem érkezett értesítés arról, hogy az érintettek között magyar állampolgárok lennének.
Korántsem ez az első eset arra, hogy munkaígérettel rászedett kelet-európaiak kerülnek nehéz helyzetbe Nagy-Britanniában; a becsapottak között nagy számú magyar is volt az elmúlt hónapokban.

A jelenségről néhány hónapja a BBC televízió is riportfilmet sugárzott. Ebben az hangzott el, hogy emberkereskedelemmé fajult a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai kiközvetítésének jelentős része, amelyre nem létező állásokért vagy embertelen szálláskörülményekért több száz fontot kizsaroló szervezők telepedtek rá, adósságcsapdába ejtve az áldozatokat.

Nagy-Britannia az EU-bővítés 2004-es első hulláma után azonnal megnyitotta az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország - köztük Magyarország - munkavállalói előtt a brit munkapiacot. A brit kormány annak idején évente 5-13 ezer tartós kelet-európai letelepülővel számolt, de a hivatalos adatok szerint is jóval több mint 800 ezren érkeztek. Most már azonban megfordulni látszik az áradat: az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet által nemrégiben kiadott felmérés szerint a kelet-európaiak fele már hazament, és az újonnan érkezők száma is meredeken csökken.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Stagnált a munkanélküliség Kínában

Az országban 2022 és 2023 között 0.4 százalékkal csökkent a munkanélküliség. Teljes cikk

Törökországban több mint 11 éves mélypontra csökkent a munkanélküliség

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,6 százalék után áprilisban 8,5 százalékra, 2012 novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a... Teljes cikk

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, a... Teljes cikk