Megjelent: 17 éve

EU-Karrier Roadshow a Közgázon

Az esélyes pályázáshoz legalább az angolt és a helyi nyelvet ismerni kell, főleg angolszász országokban általában több diploma szükséges.

Juhos Andrea, a DBM Hungary képviseletében elmondta, hogy az európai állások megszerzésénél fontos a tudatos keresés, azaz proaktivitás. "Nem jön hozzánk az állás, nem fognak felhívni munkaajánlattal. Mielőtt azonban valaki belevág a külföldi álláskeresésbe, ajánlatos tanulmányozni a célországban az általános feltételeket, és böngészni az interneten", vélte Juhos. Az esélyes pályázáshoz legalább az angolt és a helyi nyelvet ismerni kell, főleg angolszász országokban általában több diploma szükséges. A tapasztalatok szerint kisebb cégeknél jobbak az esélyek. Akkor van a jelentkező versenyelőnyben, ha többet tud, jobb, mint a helyi versenytársak.
<p>
<b>Multin keresztül könnyebb kijutni </b>
<p>
Juhos Andrea megjegyezte, hogy az EU-s tagországokban nagyon hasonlóak a keresett szakmák. "Mérnököket, mérnök-közgazdászokat, pénzügyi szakembereket, orvosokat, betegápolókat, szaktanárokat és informatikusok várnak a diplomások közül. A középfokú végzettségűek közül mindenfajta szakmunkásnak - szakács, hentes, call center-es, építőipari szakmunkás - jók az esélyei", osztotta meg tapasztalatait a karriertanácsadó a hallgatósággal.
<p>
Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR-igazgatója reálisabb célkitűzésnek és járhatóbb útnak tartja, ha valaki Magyarországon is jelen levő, multinacionális cégen keresztül kóstol bele a külföldi munkavállalásba. "Ha Magyarországon sikerül beilleszkednie a vállalatba és elismert munkatárssá válik, könnyebb lesz külföldön a partnercégnél érvényesülni", mondta a HR-igazgató, hozzátéve szerinte a pénzügyi terület és szaktudás az, amely nemzetközi környezetben is hasonló.
<p>
<b>Lelkesebbek, jobban akarnak a magyarok </b>
<p>
A kerekasztal-beszélgetés második felében a soft skills, azaz a szakmai tudáson túli kulcsképességek - például előadói képesség, kreativitás, problémamegoldó, konfliktuskezelő képesség -fontosságáról esett szó.
Juhos Andrea szerint tréningeken jelentős javulást lehet elérni ezen a téren, a ráfordított időt és pénzt pedig hosszú távú befektetésnek kell tekinteni.
<p>
Lipcsei András, a Pendl & Piswanger személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója azokat bíztatta, akiknek nincs több diplomájuk és a manapság egyre gyakoribb elvárásnak számító csapatmunkában és kommunikációban gyengébbek. "Vannak olyan területek, ahol egyedül, elmélyülten kell dolgozni, ahol a kommunikáción és a fellépésen kisebb a hangsúly - ilyen például a fejlesztési részleg.
<p>
Az ügyvezető kiemelte, hogy a magyar munkavállalók sok esetben külföldi környezetben lelkesebbek, ambiciózusabbak, jobban akarnak, mint a magukat nyugalmasabb, komfortosabb helyzetben érző nyugati kollégáiknak. "Ezt a hozzáállást értik, látják a nyugati munkaadók. Ha látják a bizonyítási vágyat bennünk, sok mindent el tudunk érni", tette hozzá Lipcsei.
A fejvadász szerint ne a nyelvvizsgára koncentráljanak a hallgatók, hanem az aktív, használható nyelvtudásra.
<p>
<b>Németországban a soft skills fontosabb </b>
<p>
Juhos Andrea a kulcsképességek fontosságára egy németországi felmérést hozott fel példaként, melyben a 250 legnagyobb vállalat HR-vezetőjét kérdezték a pályakezdők felvételének szempontjairól. A kutatás eredménye, hogy a döntésben csak 40 százalékban játszik szerepet a szaktudás, 60 százalékot tesz ki a munkához való hozzáállás, a csapatban dolgozás képessége, a fegyelmezettség, az állandó tanulásra való hajlandóság. A német humánerő-igazgatók ezen kívül fontosnak nevezték a tanulmányi eredményt, a szakmai gyakorlatot, a külföldi tapasztalatot és a rendszeres sportolást.
<p>
A külföldi munka magánéleti vonzatára vonatkozó kérdésre Lipcsei András azt válaszolta, hogy a vezető beosztásúak általában vihetik a családjukat is, mivel a nyugati munkaadó abból indul ki, hogy a jó vezetői teljesítményhez kell a nyugodt családi háttér. A diplomás fiatalok nem számíthatnak erre, ám Lipcsei szerint huszonéves korban függetlenebb az ember. Nagyobb cégek felkészítő tanfolyamokra küldik a külföldi munkára jelölteket. Rolek Ferenc hozzátette, hogy a családdal külföldre távozó vezető esetében legtöbbször a családtagoknak nehezebb a beilleszkedés.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Renault felszámolja a munkahelyeinek 10 százalékát

A vállalatnál nem lesznek elbocsátások, a nyugdíjba vonulók munkahelyeit számolják fel. Teljes cikk

Valamelyest csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban

Összesen 40 millió amerikai vesztette el állását, mióta kirobbant a járvány. Teljes cikk

Több ezer embert bocsát el a Boeing

A Boeing vezérigazgatója azt üzente a maradó dolgozóknak, hogy nagyon nehéz időszak elé néznek. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek