Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Ezer milliárd forintra számíthat az építőipar

A már beadott, de el nem bírált építőipari pályázatok értéke 890 milliárd, a kiírásra váróké 300-350 milliárd forint, ekkora megrendelésre számíthat 2013-ig az építőipar - mondta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke csütörtökön az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közgyűlésén.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a közgyűlésen arról számolt be, hogy az építési törvény módosítása februárban kerül a parlament elé, és eszerint az építési engedélyeket a települési jegyzők helyett a járási hivatalok adják majd ki 2013 elejétől.

Az NFÜ elnöke elmondta, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós tervezési időszakban Magyarország 8 ezer milliárd forinthoz jut. A kormányváltásig ebből 940 milliárd forintot fizettek ki, ez mára 2.100 milliárd forintra nőtt. A meghirdetésre váró összeg 1.094 milliárd forint, a pályázatok várhatóan márciustól jelennek meg. Erre azért van szükség, mivel a meghirdetés és a szerződés aláírása között - átlagosan - 465 nap telik el, és a projekteket 2013 végéig be kell fejezni.

Ahhoz, hogy a keret biztosan kimerüljön, 5-10 százalékkal magasabb lesz a meghirdetett pályázatok végösszege az említett 1.094 milliárd forintnál - mondta Petykó Zoltán. Az elnök beszélt arról is, hogy a jelenlegi pályázati rendszer legnagyobb gondja a finanszírozás hiánya. Ezért a kormány olyan rendszert dolgoz ki, amelyben a közbeszerzésen nyertes vállalkozók előleget kapnak, az első 20 százalék a munkaterület átadásakor jár. Végül az elnök megemlítette, hogy az EU ez év végéig valamennyi - támogatással kapcsolatos - közbeszerzést felülvizsgáltat.

A közgyűlést köszöntötte Latorcai János az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, akinek az ÉVOSZ elnöksége által alapított Lechner Ödön díjat adományozták. Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke szerint az építőipar idei 10-12 százalékos forgalomcsökkenését 2012-re is kivetíthető, hiszen szeptember végén 40 százalékkal kevesebb volt az iparág szerződés-állománya, mint egy éve.

Arról is beszélt az elnök, hogy a termelés csökkenését fel kellene használni a szabályozási környezet rendbetételére, de erre eddig nem került sor, pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban működik az építésgazdasági bizottság, a belügyben pedig az építési fórum.

Tolnay Tibor arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy ha jövőre 160 milliárdot akarnak épületenergetikai felújításokra fordítani, akkor az állami épületek felújítását máris el kell kezdezni terveztetni, hogy a pályázat lezárultával azonnal kezdődhessen a munka.

Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke azt emelte ki, hogy az építésgazdaságban 550-600 ezer ember tevékenykedik, háromszor annyi, mint a mezőgazdaságban, ennek ellenére a kormányzati képviselete kimerül egy osztályvezetőben.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk