Ezermilliárd távmunkahelyekre és különböző képzésekre "/>
Megjelent: 13 éve

Ezermilliárd távmunkahelyekre és különböző képzésekre

Ezermilliárd forintos nagyságrendű összeg áll rendelkezésre távmunkahelyek létrehozását segítő programok megvalósítására és különböző képzésekre a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT II.) – közölte Simon Gábor MSZP-s képviselő hétfőn Budapesten. A Fidesz helyettes szóvivője reményét fejezte ki, hogy a bejelentést érdemi lépések követik majd.

Az MSZP munka világa szakcsoportjának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: az NFT II. emberi erőforrás-fejlesztés operatív programjában (Emerop) a távmunkahelyek létrehozása mellett az oktatás korszerűsítésére, munkaerőpiaci programokra, szakképzésre és távoktatásra is igényelhetnek összegeket a pályázók.

A távmunkára fordítható összegek nagyságrendjét a meghirdetett programok függvényében lehet majd meghatározni a 2007 és 2013 közötti európai költségvetésből származó források elosztásakor – fűzte hozzá.

Szemléletváltásra van szükség

Simon Gábor elmondta: a foglalkoztatottak négy százaléka végez jelenleg távmunkát, s a kormány tervei szerint 2010-re ez az arány eléri a nyolc százalékot. A távmunka szerinte lehetőséget kínál a munkaerőpiacon eddig kevés szerepet kapó csoportok, így például a fogyatékossággal élő emberek vagy a megváltozott munkaképességűek bekapcsolására a foglalkoztatásba, növeli a gazdasági hatékonyságot és modernizálja a közszférát, az interneten keresztüli tanulás (e-learning) pedig lehetőséget ad az élethosszig tartó tanulásra és a munkaerő átképzésére – fejtette ki.

Simon Gábor elmondta: a távmunka interneten keresztül számítógéppel végzett munka, amely az adatrögzítéstől az ügyfélszolgálati tevékenységig számos lehetőséget kínál. Megjegyezte, hogy az ilyen jellegű munkavégzésnek legkevésbé a technikai eszközök beszerzése jelenti ma akadályát, sokkal inkább szemléletváltásra van szükség jogszabályalkotással, ösztönző pályázati támogatásokkal.

A Fidesz érdemi lépésekben reménykedik

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „reméljük, hogy a mostani bejelentést nem hosszú csend, hanem érdemi lépések követik majd, amihez a Fidesz minden segítséget kész megadni". A Fidesz álláspontja szerint a foglalkoztatás bővítésének jelentős, ma még kihasználatlan tartaléka a részmunkaidős foglalkoztatás és az otthonról végzett távmunka elterjesztése és ennek támogatása.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek