Féltik állásukat a minisztériumban dolgozók "/>
Megjelent: 14 éve

Féltik állásukat a minisztériumban dolgozók

Nemcsak a politikusok készülnek izgatottan a választásokra, hanem az államapparátusban dolgozók is. A felső vezetés immáron hagyományos kicserélődésével, illetve a korábban kitűzött feladatok befejeződésével sokan számítanak elbocsátásokra. Az FN által feltérképezett minisztériumi belső hangulat azonban intézményfüggő.

Az eddigi voksolások során megszokhattuk, hogy a minisztériumokban sajátos légkör alakul ki a választások környékén – főleg a kormányváltással járó személycserék előszeleként. A FigyelőNet megpróbálta feltérképezni a hazai államigazgatásban dolgozók hangulatát a választások előtt alig másfél hónappal.

Egy esetleges kormányváltással ugyanis rendszerint nemcsak a minisztériumi vezetésnek kell távoznia, hanem a „tisztogatás" gyakran a főosztályvezető alatti szinteket is érinti. A közhivataloknál dolgozók alighanem már hozzászokhattak ehhez, ám kérdés, hogy ez a meghatározott időszakonként bekövetkező bizonytalansági tényező mennyiben nyomja rá bélyegét a mindennapi munkára a választásokig még hátralévő hetekben.

Nincs szabadságolási hullám

Egyes tárcáknál a leépítések befejeztével már megkönnyebbültek az ott dolgozók, másoknál viszont még csak most jön a „feketeleves". A minisztériumok sajtóreferensei aktív munkáról számoltak be, ám a „folyosói pletykák" ideges hangulatról tanúskodnak. A beosztottak ugyan végzik a munkájukat, ám lázas tevékenységről már szó sincs, s persze egyes helyeken az is okot adhat az aggodalomra, hogy nem tudni, a jövő hoz-e bármilyen változást a minisztériumok számát illetően. A hivatalos válaszok szerint mindenesetre a mostani időszakot nem jellemzi a szokásosnál nagyobb „szabadságolási hullám", az évtizedes tapasztalatok szerint a legtöbben a karácsonyi ünnepek környékén és nyáron mennek szabadságra, ez alól pedig a választási év sem lesz kivétel.

Már múlt évben megkezdődött a „lefejezés"

Egyes tárcáknál – például a Belügyminisztériumban – nemrégiben fejeződtek be a leépítések, ám kérdés, hogy a mostani létszámmal kell-e kalkulálniuk a jövőben, avagy korai még a fellélegzés, s hamarosan további megszorításoknak nézhetnek elébe az alkalmazottak. Az agrártárcánál a belső információk szerint azoknál a részlegeknél „tűnhet el" a munka, ahol strukturális alapokból valósulnak meg a befektetések, s nem uniós pénzből. Ott több tíz ember leépítésére számítanak egyes ott dolgozók, s mint mondják: a „személyre szabott" hivataloknál is ideges a hangulat, hiszen nem körvonalazódott, hogy mi lesz velük, a jövőben milyen feladatot kapnak. Az FVM-ben mindenesetre láthatóan ott folyik érdemi munka, ahol szoros határidős pályázatok betartásáról van szó. Ahol viszont a tervezésért felelnek, ott híreink szerint ideges a hangulat, nem tudni ugyanis, milyen feladatok várnak rájuk. Voltak azonban olyan minisztériumok, ahol létszámot bővítettek: példa rá a gazdasági tárca.

PM és IM: a szakminisztériumban semmi sem változott

Az Igazságügy Minisztérium (IM) jelenlegi munkáját a parlamenti választások sehogy sem befolyásolják – legalábbis a sajtóosztály állítása szerint. A munkatervben meghatározott ütemezés alapján zavartalanul folyik az IM jogalkotási és egyéb, felügyeleti-ellenőrzési feladatainak végrehajtása, többek között a büntetés-végrehajtás szervezetének korszerűsítése és a börtönkörülmények javítása. Ebben egyetértenek a lapunknak nyilatkozó belső informátorok is, akik nem látnak semmi változást a munkavégzés hatékonysága terén. "Az IM annyira szakminisztériumnak számít, hogy ciklusokon átnyúló munka folyik, ezért nem befolyásolja a munkát annyira a politika" - mondta egy forrásunk. Egyes vélekedések szerint szakmailag ez a legjobb minisztérium, ezért a jó szakemberek nagyon ritkán cserélődnek.

A Pénzügyminisztériumban alapvetően ugyanazok a munkák folynak most, amelyek februárban, illetve márciusban aktuálisak; ezek a költségvetéssel, a zárszámadással, az adózással kapcsolatosak. A folyosói pletykák szerint a választások közeledtéből egyelőre még nem érződik semmi, a munka ugyanúgy folyik, mint korábban, jóllehet elbocsátások nélkül ez a tárca sem úszta meg, ami értelemszerűen a hangulatra is rányomta bélyegét.

A Budapesti Városházán sem érződik a választás szele, a jövő évi projekt-előkészítéseken, illetve az EU-s pályázatokon van a hangsúly, ám kérdés, hogy az elkövetkező hónapokban a mennyire változik a személyállomány.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
450 dolgozót bocsát el a Magyar Telekom

A munkavállalók munkaviszonyának megszüntetésére a jövő év első negyedévében kerülhet sor. Teljes cikk

Sztrájkot helyeztek kilátásba az áruházi dolgozók

Több áruházlánc alkalmazottja is jelezte, hogy készek az egységes munkabeszüntetésre, ha helyzetük nem oldódik meg. Teljes cikk

Meghalt egy munkás a Mátrai Erőműnél

Egy fiatal férfi vesztette életét a zagytározónál, miután az általa vezetett kotrógép alatt megrogyott az út. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek