Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Felvonulásokat, demonstrációkat tartottak Európa-szerte május 1-jén

Hol derűs felvonulásokkal, hol tiltakozó tüntetésekkel, számos helyen rendőri fellépéssel kísért gyűlésekkel emlékeztek meg Európa-szerte a munka ünnepéről. Németországban a minimálbér bevezetését, Olaszországban a munkahelyi balesetek számának csökkentését, Oroszországban pedig méltó béreket is nyugdíjakat követeltek a szakszervezetek.

A sokéves hagyományoknak megfelelően ezúttal is rendzavarásokkal kezdődtek a május elsejei ünnepségek Németországban. A hatóságok keddre virradóra több mint hatvan randalírozó fiatalt vettek őrizetbe, akik üvegpalackokkal és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket Berlin keleti Friedrichshain negyedében.

A németországi nagygyűlések középpontjában a minimálbér törvényes bevezetésének követelése állt, s értesülések szerint az ország különböző városaiban rendezett megmozdulásokon jóval több mint félmillióan vettek részt. Az ünnepre időzítették a bejelentést, hogy négymillió alá csökkent a német munkanélküliek száma.

A munkahelyi balesetek számának csökkentését sűrgették Olaszországban
Százezer ember vett részt a szervezők szerint kedden Torinóban a három legnagyobb olasz szakszervezet szervezte május elsejei felvonuláson. A megmozdulás egyperces gyászszünettel kezdődött az üzemi balesetekben életüket vesztett munkások emlékének adózva. A munkahelyi balesetek számának radikális csökkentése mellett emelt szót a rendezvényen Guglielmo Epifani, a baloldali CGIL szakszervezet vezére. Olaszországban évente több mint 1200-an veszítik életüket munkahelyi balesetben a szakszervezetek adatai szerint. Olaszország több más városában is majálisokat, népes megmozdulásokat szerveztek május elsejére.

A munkanélküliség csökkentését ígérték Ausztriában
A kormány első intézkedései oda fognak vezetni, hogy ismét lehetségessé válik a teljes foglalkoztatottság Ausztriában - mondta Alfred Gusenbauer kancellár az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi ünnepi nagygyűlésén. A Rathausplatzon elmondott beszédében megígérte: az SPÖ mindent meg fog tenni azért, hogy az osztrák gazdasági fellendülés elsősorban a munkanélküliség csökkentését és a teljes foglalkoztatottság megteremtését szolgálja. A nagykoalíció másik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nagygyűlésén Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter jelentette be, hogy idén áprilisban a munkanélküliségi mutató az egy évvel ezelőttihez képest 5,6 százalékkal csökkent, így a csaknem 8,2 milliós Ausztriában április végén csak mintegy 219 ezren voltak munka nélkül.

Méltó béreket és nyugdíjakat követeltek Oroszországban
Százezrek vonultak fel Oroszország nagyvárosaiban és tízezrek Moszkvában, többnyire népünnepélyszerű, nyugodt hangulatban. A moszkvai központi rendezvényt a Kremlhez közel álló Egységes Oroszország párthoz kötődő szakszervezeti szövetség szervezte felvonulás alkotta, amelyen közel 25 ezren meneteltek, immár Zrt.-k, Kft.-k szerint tagolódva és kék zászlókat lengetve, nem úgy, mint a szovjet időkben. A moszkvai városháza előtti nagygyűlésen Mihail Smakov szakszervezeti elnök "méltó béreket és nyugdíjakat" követelt, síkraszállva azért, hogy a minimálbér, amely szeptembertől megduplázódik, jövőre érje el a létminimumot.

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester a bojkottálását szorgalmazta "mindannak, ami észt" a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítése és a katonasírok exhumálása miatt. Több ezren, a rendőrség szerint több mint ötezren vettek részt a kommunisták felvonulásán, a Lenin-szobortól a Marx-szoborig, sarló-kalapácsos vörös zászlók alatt, szovjet mozgalmi dalok ritmusára, a dolgozók nemzetközi szolidaritása jegyében.

Összecsapások a munka ünnepén Csehországban
Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel kedden délután a cseh rendőrség a neonáci Nemzeti Ellenállás eredetileg engedélyezett, majd betiltott utcai felvonulását a dél-morvaországi Brünnben. Az összecsapásokban többen megsebesültek, a rendőrség számos tüntetőt letartóztatott. Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának hagyományos május elsejei nagygyűlése Prágában - mintegy 5-6 ezer résztvevővel - az idén a Csehországba tervezett amerikai radarállomás elleni tiltakozássá változott. A rendszerváltás óta először a kommunisták nagygyűlésén a cseh-morva szakszervezetek vezetőségének képviselői is hivatalosan megjelentek.

Az 1977-es véres május 1-jére emlékeztek Törökországban
Az isztambuli rendőrség könnygázt vetett be a május elsejei tüntetők ellen, akik egy korábbi, halálos áldozatokkal járó menetről akartak megemlékezni. A török hatóságok zárt övezetnek minősítették azt a teret, ahol 1977-ben ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a több ezer május elsejei felvonulóra. Az incidensben akkor 34 ember halt meg. A rohamrendőrök kedden engedélyezték néhány török szakszervezeti vezetőnek, hogy koszorúkat helyezzen el a téren, de a tömeget nem engedték oda, hanem könnygázgránátokkal szétkergették. Az összecsapásban egy ember súlyosan megsebesült, kilencszáz személyt előállítottak.

Tiltakozó felvonulás a görög fővárosban
Athénben és más görög városokban dolgozók ezrei gyűltek össze s tiltakoztak egyebek közt az ellen, ahogy a konzervatív kormány egy közelmúltban kipattant nyugdíjalapbotrányt kezel. Három tiltakozó felvonulás zajlott a fővárosban, köztük egy a parlament épülete melletti Szintagma téren, amelyen részt vett az ország legnagyobb szakszervezeti szövetsége és a közalkalmazottak szakszervezete is.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter