Gazdag lesz a bankárok idei karácsonya "/>
Megjelent: 13 éve

Gazdag lesz a bankárok idei karácsonya

A munkavállalóknak kedvezhetnének a cégek a bónuszok és jutalékok kifizetésének előrehozásával. Ha a juttatást még az idén kifizetik, hat százalékkal alacsonyabb járulék terheli. Emellett a magas keresetű alkalmazott összevont éves jövedelme jövőre kisebb eséllyel haladja meg a 6,7 millió forintos határt, ami után négy százalékos szolidaritási adót kell fizetni – közli a Napi Gazdaság.

A januártól életbe lépő új adóváltozások alaposan megmozgatták a pénzintézeteket. Az adóteher növekedése, illetve az újként megjelenő szolidaritási adó szabályozása miatt több pénzintézet úgy döntött, hogy szakít eddigi gyakorlatával és még a tárgyévben kifizeti a jutalmakat. Így tesz az idén kiemelkedően jó évet záró Raiffeisen Bank is - mondta a lapnak Gondáné Fischer Zsófia, a pénzintézet bankkommunikációjáért felelős igazgatóhelyettese.

Más bankok is általában az új évben fizették eddig a prémiumokat. Szabó Anita, az Erste Bank Hungary Nyrt. emberi erőforrás igazgatója ezt azzal indokolta, hogy a kifizetésről a bank vezetése a lezárt év üzleti eredményeinek ismeretében döntött.

Rolek Ferenc, a Budapest Bank HR-igazgatója szerint mivel a bónusz az évi teljesítménytől függ, szükséges hozzá ismerni az eredményeket. Ez többnyire decemberben már megítélhető, bizonyos munkakörökben azonban csak januárban tudják megállapítani. A bank az idén úgy döntött, hogy már 2006-ban lesz a kifizetés, amit az igazgató szerint az is indokol, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött.

Sokan előleget kapnak

Az Erste általánosságban nem változtat; a bank vezetése ugyanakkor vélhetően él azzal a lehetőséggel, hogy előleget fizet. Ám ezt nemcsak az adókímélés, hanem az eredmények előzetes elismerése is indokolja.

Ugyancsak újévi fizetés volt a K&H gyakorlata is, bár előfordult, hogy decemberben osztottak jutalmat. Bóna Katalin, a K&H kompenzáció és HR-tervezés vezetője szerint az idén ők is jutalomelőleget fizetnek majd.

A Raiffesen alkalmazottai eldönthetik, hogy mikor kérik a bónuszt. A magas keresetűeknek megéri most, mert az idén még nem kell szolidaritási adót fizetni. Az alacsony jövedelműeknek viszont jobb jövőre, mert elképzelhető, hogy pont a jutalom miatt lépné át az éves jövedelmük a magasabb szja-sávhatárt, amely 2007-ben 1,55 millióról 1,7 millió forintra emelkedik - áll a Napi Gazdaság cikkében.

Kapcsolódó anyagok:
Gyurcsány döntött a miniszteri jutalmakról
Rekordprémium a Morgan Stanley elnökének
Kevesebb bónuszt kapnak idén az európai bankvezetők
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek