Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Gyenge az érdekvédelem Szlovákiában

Szlovákiában a Konfederácia Odborových Zvazov (KOZ), azaz Szakszervezetek Szövetségének Konföderációja mintegy félmillió taggal rendelkezik, és létszáma folyamatosan csökken. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 22,4 százaléka úgy látja, a szakszervezetek nem képesek kellőképpen védeni az alkalmazottak érdekeit.

Az alacsony presztízsű szakszervezeti szövetség politikai semlegességét sem őrizte meg, mivel a tavaly júniusi választások előtt nyíltan a későbbi győztes, a Robert Fico vezette Smer oldalára állt. A Smer a munka törvénykönyvének a szakszervezetek szája íze szerinti megváltoztatatását akarja kicsikarni, sőt Robert Fico a napokban szorgalmazta, állítsák vissza a május elsejék korábbi rangját.

A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap által rendelt márciusi reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 22,4 százaléka úgy látja, a szakszervezetek nem képesek kellőképpen védeni az alkalmazottak érdekeit, 42,3 százalék szerint inkább nem képesek, mint képesek erre, és mindössze 18,7 százalék látja úgy, hogy megfelelnek feladatuknak.

Napi Gazdaság


Follow hrportal_hu on Twitter