Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Gyerekmunka elleni felvonulások Latin-Amerikában

A gyermekmunkától különösen sújtott térségben 15 millió, világszerte pedig 215 millió kiskorú kényszerül munkára a túlélésért a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint.

images

Latin-Amerika több nagyvárosában is felvonulások zajlottak a gyermekmunka elleni világnapon.

Mexikóban a legfrissebb, 2009-ből származó számok arról tanúskodnak, hogy hárommillió gyerek dolgozik, beleértve az olyan gyerekeket, akik szülői támogatással teszik ezt. A szövetségi törvényhozásban elfogadásra vár egy munkajogi reform, amely megtiltaná a 14 év alattiak foglalkoztatását, valamint azon 16 évnél fiatalabbak dolgoztatását, akik nem végezték el elemi tanulmányaikat.

Kolumbiában az 5 és 17 év közötti gyerekek közül legkevesebb 1,7 millió dolgozik. A gyermekmunka elleni tiltakozásul számos felvonulást tartottak és kampányok indultak a kiskorúak dolgoztatásának felszámolására. A bogotái kormány mindazonáltal csak 2011-ben indított útjára kezdeményezéseket a gyermekmunka felszámolására a bányákban.

Hasonló a helyzet Peruban is, ott szintén 1,7 millió gyerek dolgozik - pásztorként vagy épp kocsimosóként 2011-es népszámlálási adatok szerint. Peruban mutatkozott némi javulás, 2007 óta 4,3 százalékkal csökkent a munkára kényszerülő gyerekek száma.

Brazília 1,4 millió gyerekmunkást számlál a szegénység miatt - világított rá friss jelentésében a gyermekmunka megelőzését és eltörlését szorgalmazó országos fórum, az FNPeti. A szervezet és az ILO kedden bejelentette: kampányt indít a gyakorlat "határozott" visszaszorítására, aminek része, hogy segítsék a gyerekek beilleszkedését az oktatási rendszerbe.

Guatemalában a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint több mint egymillió gyerek dolgozik, 300 ezret pedig otthonukban dolgoztatnak. A közép-amerikai országban 1997 és 2005 között 7,9 százalékról 23 százalékra nőtt a gyermekmunka aránya.

Argentínában - noha törvény tiltja a 16 évnél fiatalabbak mindennemű foglalkoztatását - az 5 és 17 év közöttiek 17,6 százaléka végez valamiféle munkát, Bolíviában 850 ezerre tehető a számuk.

Nicaraguában maguk a gyerekek vonultak utcára a gyerekmunka ellen tiltakozva, és követelték, hogy pihenhessenek többet és tanulhassanak. Az ország fővárosában, Manaugában a munkára kényszerülő gyerekek javarésze a piacokon dolgozik, számuk a 2400-hoz közelít.

Magas - 14,3 százalékos - a gyermekmunka aránya Hondurasban is, Ecuadorban viszont 2011-re sikerült hat százalékra csökkenteni a korábbi 17-ről. Salvadorban 177 ezer, a Dominikai Köztársaságban 305 ezer gyerek dolgozik a túlélésért. Uruguayban hivatalos adatok szerint 9,9 százaléka dolgozik a gyerekeknek, a valóságban azonban 30 százalék is lehet ez a szám.

Chilét a gyermekmunka mérésének elmulasztása miatt érték bírálatok, a legutóbbi - 2003-ból való - adatok szerint 200 ezer gyerek dolgozott az országban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter